Comisia Europeană: Reformele din Portugalia sunt pe drumul bun, dar riscurile se menţin

Reformele asumate de Portugalia în programul de ajutor financiar din partea troicii formate din UE, BCE şi FMI sunt pe drumul bun, în pofida persistenţei riscurilor şi dificultăţilor, dar creditorii se tem că ţara ar putea fi nevoită să ceară ajutor suplimentar, în cazul unor situaţii neprevăzute.

69 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Reformele din Portugalia sunt pe drumul bun, dar riscurile se menţin

Comisia Europeană: Reformele din Portugalia sunt pe drumul bun, dar riscurile se menţin (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"În general, programul este pe drumul cel bun, dar se menţin riscuri şi provocări importante", se arată într-un raport al Comisiei Europene referitor la cea mai recentă evaluare efectuată de troică, în februarie.

Reformele, aplicate în schimbul unui împrumut de 78 de miliarde de euro aprobat în mai 2011, au dus la intrarea ţării în recesiune şi, potrivit unor analişti, Portugalia ar putea fi nevoită să solicite sprijin suplimentar.

"Pentru moment, estimăm că programul va permite Portugaliei să revină pe pieţele financiare în 2013", a afirmat Peter Weiss, director adjunct al misiunii CE în Portugalia, în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

El a arătat că programul de reformă este foarte ambiţios, iar guvernul nu ar putea face mai mult.

"Dacă rezultatele bune vor continua, nu există motive să credem că programul de ajutor nu va fi suficient", a adăugat Weiss.

El a avertizat însă că elemente care nu depind de guvernul portughez ar putea conduce la o situaţie neprevăzută.

"Mediul european, ajustările efectuate de guvernele europene joacă un rol important în contextul generar", a precizat oficialul european.

Portugalia va testa miercuri piaţa financiară cu o emisiune de obligaţiuni pe termen de 18 luni, cea mai lungă maturitate a unui împrumut, după solicitarea de sprijin internaţional.

Creditorii Portugaliei au subliniat pe de altă parte agravarea considerabilă a conjuncturii economice din Portugalia, inclusiv a ratei şomajului, care ar putea ajunge până la sfârşitul acestui an la 15%, potrivit estimărilor guvernului.

Potrivit troicii, economia Portugaliei se va contracta în acest an cu 3,25% din PIB, peste previziunea anterioară de 3%.

Guvernul a reuşit anul trecut să reducă deficitul bugetar la 4,2% din PIB, faţă de ţinta oficială de 5,9%, iar pentru 2012 obiectivul este de 4,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici