Comisia Naţională de Prognoză: Deficitul comercial va creşte cu 25% în acest an şi va atinge 10 miliarde euro

Exporturile vor creşte în acest an cu 3,3 miliarde euro, în timp ce importurile vor fi suplimentate cu aproape 6 miliarde de euro, ceea ce va duce la adâncirea deficitul comercial cu 2,5 miliarde euro şi la o deteriorare a deficitului de cont curent cu 1% din PIB, la 7,2 miliarde euro, potrivit CNP.

289 afișări
Imaginea articolului Comisia Naţională de Prognoză: Deficitul comercial va creşte cu 25% în acest an şi va atinge 10 miliarde euro

Comisia Naţională de Prognoză: Deficitul comercial va creşte cu 25% în acest an şi va atinge 10 miliarde euro (Imagine: Shutterstock)

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează o majorare a exporturilor de la 45 de miliarde euro în 2011 la 48,33 miliarde euro în acest an, concomitent cu o creştere de două ori mai mare a importurilor, de la 54,7 miliarde euro la 60,8 miliarde euro (52,4 miliarde euro la 58,3 miliarde euro - FOB).

Ritmul de creştere a exporturilor scade semnificativ, de la 20,5% la 7,4%, pe fondul intrării în recesiune a zonei euro, principalul partener comercial al României. În acelaşi timp, CNP estimează că importurile îşi vor reduce avansul cu numai 5,6 puncte procentuale, de la 16,7% anul trecut la 11,1%.

Astfel, deficitul comercial este aşteptat să crească de la 7,46 miliarde euro la 9,97 miliarde euro (FOB/FOB), sau de la 9,7 miliarde euro la 12,48 miliarde euro (FOB/CIF).

CNP estimează că deficitul contului curent nu va prelua întreg şocul din balanţa comercială şi va creşte cu numai 1,6 miliarde euro, de la 5,68 miliarde euro la 7,23 miliarde euro, respectiv 4,2% din PIB la 5,2% din PIB.

În ciuda contribuţiei negative acccentuate a exportului net la nivel de cheltuială în PIB, CNP mizează pe un avans consistent al consumului, atât cel privat cât şi cel guvernamental, estimând o creştere a PIB cu 1,7% în acest an, de la 587 miliarde lei în 2011 la 609,6 miliarde lei în acest an.

CNP estimează un deflator de 3,7%, în scădere la mai puţin de jumătate din cel de anul trecut, de 8,1%.

Pe componente de formare a PIB, CNP anticipează o creştere a industriei cu 1,9%, o agricultură în stagnare, o majorare cu 3,7% a valorii adăugate brute din construcţii şi cu 1,3% la servicii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici