Compania farmaceutică Teva a lansat o investigaţie internă privind mituirea medicilor din România

Teva Pharmaceutical Industries investighează afirmaţiile făcute de un informator anonim potrivit cărora compania a mituit medici din România cu scopul de a prescrie medicamentele firmei, a declarat purtătoarea de cuvânt Teva, citată, joi, de agenţia de presă Reuters.

532 afișări
Imaginea articolului Compania farmaceutică Teva a lansat o investigaţie internă privind mituirea medicilor din România

Compania farmaceutică Teva a lansat o investigaţie internă privind mituirea medicilor din România (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)

Informaţiile au apărut în contextul în care compania cu sediul în Israel face obiectul unei anchete în Statele Unite, privind presupuse cazuri de mită în alte ţări.

Purtătoarea de cuvânt a firmei Teva a confirmat că există o investigaţie în desfăşurare, dar a refuzat să comenteze afirmaţiile.

Teva a deschis investigaţia în 2015 după ce un informator anonim a acuzat compania că plăteşte doctorilor români onorarii de vorbitori şi le acoperă cheltuielile de transport internaţional. În schimb, medicii recomandau medicamentul Copaxone, destinat sclerozei multiple, „cât mai multor pacienţi posibil”, a scris informatorul într-un email trimis directorului executiv al Teva şi comisiei de audit, în 2015.

Pentru a justifica onorariile, Teva oferea medicilor o prezentare PowerPoint din care acesta citea informaţii în cadrul întâlnirilor din domeniul sanitar. Informatorul nu a specificat sumele de bani presupuse a fi plătite.

Medicamentul Copaxone a generat vânzări în valoare de 1,1 miliarde de dolari, în trimestrul anterior, reprezentând 19% din venitul total al companiei Teva, potrivit datelor din luna octombrie ale producătorului farmaceutic.

Autorităţile din Statele Unite interzic prin lege mita oferită angajaţilor guvernamentali străini cu scopul de a obţine avantaje în afacerile pe care le desfăşoară, chiar dacă plata se face direct sau prin alte mijloace, precum acoperirea cheltuielilor de călătorie.

Teva este prezentă pe Bursa de Valori din New York şi are filiale în Statele Unite.

Teva a fost implicată în discuţii cu Departamentul de Justiţie şi cu U.S. Securities and Exchange Commission privind acuzaţii de mită în Rusia, Mexic şi Ucraina, potrivit informaţiilor furnizate de companie, în octombrie, citate de Reuters.

Compania farmaceutică a alocat 520 de milioane de dolari pentru posibile penalităţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici