Compania Hidroelectrica, ANCHETATĂ pentru posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa de energie

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie în privinţa unui posibil abuz de poziţie dominantă al Hidroelectrica pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică din România, arată un comunicat al instituţiei transmis luni.

435 afișări
Imaginea articolului Compania Hidroelectrica, ANCHETATĂ pentru posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa de energie

Compania Hidroelectrica, ANCHETATĂ pentru posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa de energie

„Consiliul Concurenţei are suspiciunea că Hidroelectrica SA, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă - în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) - în scopul realizării unor oferte cu preţuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare (PE)”, anunţă autoritatea de Concurenţă în comunicat.

„Piaţa de echilibrare satisface în principal nevoia participanţilor la piaţă de a-şi ajusta cantitatea de energie contractată în funcţie de cerere şi are o puternică componentă tehnică. Pe piaţa de echilibrare Operatorul de Transport şi Sistem cumpără şi/sau vinde energie electrică de la/către participanţii la piaţă deţinători de unităţi şi/sau consumuri dispecerizabile. De asemenea, preţul pe piaţa de echilibrare este în general mai mare faţă de preţul de închidere al pieţei înregistrat pe PZU”, adaugă Consiuliul Concurenţei.

Autoritatea anunţă că analiza „comportamentului producătorului de energie electrică Hidroelectrica” este realizează în colaborare cu ANRE, iar punctul de pornire de la care s-a plecat au fost „variaţiile semnificative de preţ”.

„În cadrul investigaţiei s-au efectuat inspecţii inopinate la sediile societăţilor Hidroelectrica şi Transelectrica SA, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice”, menţionează sursa citată.

Potrivit Autorităţii de Concurenţă, Transelectrica nu este vizată de investigaţie, însă inspecţia de la sediul companiei a fost realizată, deoarece „s-a considerat că pot fi găsite date şi infornaţii relevante pentru analiza efectuatată, dată fiind calitatea sa de administrator al pieţelor de servicii de echilibrare”.

„Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Acestea reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, spune Consiliul Concurenţei.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică, principala piaţă spot de energie electrică din România, şi reprezintă cadrul organizat în care au loc tranzacţii cu energie electrică pentru fiecare interval orar al zilei următoare (care este şi ziua de livrare). Preţul de închidere al PZU este folosit în mod curent drept preţ de referinţă în domeniul energiei electrice.

Piaţa de echilibrare (PE) este şi ea una dintre componentele pieţei angro de energie electrică, organizată de Operatorul de Transport şi Sistem (OTS), care are rolul de a echilibra balanţa producţie-consum în timp real, în scopul menţinerii siguranţei şi stabilităţii în funcţionare a SEN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici