Companiile chineze ar putea prelua controlul reţelei de electricitate din Portugalia

China este interesată în achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al Energias de Portugal (EDP), principala companie de distribuţie a electricităţii din Portugalia şi al patrulea cel mai mare producător de energie eoliană din lume, relatează Euractiv.

515 afișări
Imaginea articolului Companiile chineze ar putea prelua controlul reţelei de electricitate din Portugalia

Companiile chineze ar putea prelua controlul reţelei de electricitate din Portugalia

Tranzacţia ar fi primit deja acordul guvernului portughez, urmând a fi efectuată preponderent prin intermediul companiei de stat China Three Gorges (CTG), precum şi a unui număr de alte câteva companii de stat chineze.

China Three Gorges (CTG) deţine deja 21,35% din acţiunile companiei Energias de Portugal (EDP), în urma unei tranzacţii din 2011, făcută contra sumei de 2,7 miliarde de euro. La data realizării ei, tranzacţia fusese una dintre cerinţele Comisiei Europene din planul de bailout de 78 de miliarde de euro, aplicat Portugaliei ca urmare a problemelor economice întâmpinate pe fondul crizei financiare.

Conform Euractiv, Energias de Portugal (EDP) este şi acţionar majoritar în compania EDP Renewables, al patrulea cel mai mare producător de energie eoliană din lume. Iar China ar fi iniţiat deja demersurile de a o prelua şi pe aceasta.

China ar mai putea obţine şi controlul a 25% din Redes Energéticas Nacionais (REN), proprietarul reţelelor de gaz şi de electricitate portugeze. Această evoluţie, combinată cu preluarea EDP, ar pune astfel, pentru prima oară, producţia, distribuţia şi reţeaua de electricitate - şi parţial şi de gaze - a unui stat-membru al Uniunii Europene sub controlul unei companii din afara ei – şi în cazul de faţă, al unui stat din afara ei.

Întrebată de Euractiv ce poziţie are faţă de aceste evoluţii, Comisia Europeană a precizat că nu are instrumentele pentru a evalua situaţiile individuale de investiţii străine directe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici