Companiile din SUA cheltuiesc anual zeci de miliarde dolari pe cadouri pe care angajaţii nu le vor

După 25 de ani de muncă în aceeaşi companie, mulţi angajaţi din SUA au în faţă o alegere dificilă, să primească drept recompensă un storcător de fructe sau un aparat de vată de zahăr, companiile americane cheltuind anual 46 de miliarde de dolari pentru astfel de cadouri neinspirate.

183 afișări
Imaginea articolului Companiile din SUA cheltuiesc anual zeci de miliarde dolari pe cadouri pe care angajaţii nu le vor

Companiile din SUA cheltuiesc anual zeci de miliarde dolari pe cadouri pe care angajaţii nu le vor

Unii analişti sunt uimiţi de persistenţa programelor de recompensare a fidelităţii, într-o perioadă în care angajaţii îşi schimbă slujbele ca pe becuri, iar angajatorii caută noi soluţii, mai eficiente, de păstrare a personalului valoros, relatează MarketWatch.

Angajatorii cheltuiesc anual circa 46 de miliarde de dolari cu aceste programe, respectiv 1% din fondurile salariale, potrivit Incentive Marketing Association.

Un raport din 2012 al Bersin & Associates a arătat că majoritatea acestor fonduri, şi anume 87%, sunt cheltuite pentru recompensarea fidelităţii.

De cele mai multe ori, angajaţii au posibilitatea să îşi aleagă cadoul dintr-un catalog, când ajung la o dată aniversară în companie, cum ar fi un set de cuţite pentru a marca vechimea de cinci ani, sau un răcitor de sticle de vin la a 25-a aniversare.

Companiile au început să extindă oferta de cadouri, unele dintre cele mai populare fiind aparatura electronică sau casnică.

"Un obiect precum o centură ajustabilă pentru slăbit, care ar face o persoană să ridice din sprâncene, poate fi văzută drept un cadou perfect de către un dependent de gogoşi", a spus Susan Adams, director la Dittman Incentive Marketing.

Unii analişti spun că aceste cadouri sunt ineficiente, parţial pentru că mulţi angajaţi nici nu ştiu de existenţa programelor, iar acestea nu stimulează oamenii să muncească mai mult sau să rămână mai mult timp în companie.

Potrivit Departamentului Muncii, angajaţii îşi schimbă locul de muncă o dată la 4,6 ani, aşa că este improbabil ca aceştia să rămână mai mult timp pentru a primi un blender sau o minge de baseball cu autograf.

Şi chiar dacă o persoană vrea să stea la un angajator 20-30 de ani, loialitatea sa ar putea supravieţui mai mult decât norocul companiei. În medie, o companie rezistă în indicele S&P 500 timp de 15 ani, faţă de 67 de ani în anii '20, a declarat Richard Foster, lector la Yale School of Management şi fost partener la McKinsey & Co.

Aceste ieşiri din S&P 500 sunt determinate deseori de preluări sau scindări şi mai puţin de închiderea companiei, schimbări care duc la modificarea brandului, a structurii şi a strategiei.

Cu toate acestea, cadourile precum expresoarele de cafea şi bicicletele nu vor dispărea prea curând, întrucât lipsa lor ar afecta eforturile de fidelizare şi recrutare ale companiilor, spun analiştii. Ei au explicat că primirea cadourilor este un moment emoţional pentru angajaţi, ca şi când ar fi ziua lui de naştere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici