Competenţa de supraveghere prudenţială a emisiunii de obligaţiuni ipotecare, acordată BNR

Competenţa de supraveghere prudenţială a activităţii de emisiune de obligaţiuni ipotecare va fi acordată Băncii Naţionale a României, se arată într-un proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern.

177 afișări
Imaginea articolului Competenţa de supraveghere prudenţială a emisiunii de obligaţiuni ipotecare, acordată BNR

Competenţa de supraveghere prudenţială a emisiunii de obligaţiuni ipotecare, acordată BNR (Imagine: Adriana Neagoe-Mediafax Foto)

Conform Executivului, proiectul de lege privind emisiunile de obligaţiuni ipotecare va permite dezvoltarea acestor instrumente de finanţare pe piaţa locală, într-o manieră prudentă şi supravegheată corespunzător, asigurându-se astfel un plus de atractivitate pentru potenţialii investitori.

"Existenţa acestui tip de obligaţiuni va permite instituţiilor de credit atragerea de resurse financiare la un cost mai scăzut decât prin alte instrumente (ca efect al garantării obligaţiunilor cu portofoliul de creanţe dedicate), efect care se va transfera într-un cost mai redus al creditării ipotecare. De asemenea, introducerea obligaţiunilor ipotecare va contribui, pe termen mediu şi lung, la profesionalizarea pieţei primare a creditului ipotecar (de exemplu, prin introducerea, în mod indirect, a principiilor transparente de evaluare a proprietăţilor imobiliare)", se arată într-un comunicat.

Proiectul prevede asigurarea unei protecţii sporite investitorilor, cu mecanisme clare prin care să fie asigurată protecţia deţinătorilor de obligaţiuni în condiţiile păstrării unui echilibru corespunzător între drepturile preferenţiale ale acestora şi cele ale altor creditori ai instituţiei de credit emitente.

Este avută în vedere şi diminuarea riscurilor ce ar putea fi generate de activitatea de emisiune de obligaţiuni ipotecare. În acest scop, propunerea legislativă va asigura cadrul şi instrumentele pentru realizarea supravegherii acestei activităţi, suplimentar faţă de supravegherea prudenţială realizată în legătură cu orice emitent. Potrivit proiectului de lege, competenţa de supraveghere prudenţială a activităţii de emisiune de obligaţiuni ipotecare va fi acordată Băncii Naţionale a României.

Executivul arată că este asigurată şi "segregarea clară" a competenţelor între autorităţile de supraveghere sectoriale, respectiv Banca Naţională a României şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, în legătură cu activitatea de emitere de obligaţiuni ipotecare. În acest sens, propunerea legislativă prevede acordarea competenţei de supraveghere prudenţială a activităţii de emisiune de obligaţiuni ipotecare unei singure autorităţi, respectiv Băncii Naţionale a României.

În prezent, cadrul general pentru emisiunea de obligaţiuni ipotecare este reglementat prin Legea 32/2006, act normativ care va fi abrogat odată cu intrarea în vigoare a proiectului de lege adoptat miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici