Complexul Energetic Oltenia: Putem asigura vârful de consum la iarnă, dar depinde de cât va fi cererea

CE Oltenia poate asigura vârful de consum la iarnă, dar depinde de cât va fi cererea, întrucât societatea are probleme cu transportul cărbunelui, probleme la care Ministerul Transporturilor nu a găsit soluţii, a declarat Ionel llie, director de vânzări, joi, în cadrul audierii din comisie.

159 afișări
Imaginea articolului Complexul Energetic Oltenia: Putem asigura vârful de consum la iarnă, dar depinde de cât va fi cererea

Complexul Energetic Oltenia: Putem asigura vârful de consum la iarnă, dar depinde de cât va fi cererea

„La vârf de sarcină, putem asigura continuitatea în funcţionare fără nici o problemă, dar depinde de cât va fi cererea, pentru că nici acum nu putem transporta mai mult decât înainte. Mai mult de 50.000 de tone nu se pot transporta”, a declarat Ionel llie, director al Direcţiei Ofertare – Vânzare din cadrul Complexului Energetic Oltenia, în cadrul audierii din comisia parlamentară a mai multor companii din domeniul energetic.

CE Oltenia are probleme cu transportul cărbunelui de la carieră la termocentrală, iar Ministerul Transporturilor nu a găsit soluţii, deşi problema i-a fost prezentată de mai multe ori.

„Când am început să intrăm pe piaţă, în 2016, am constatat că aveam mari probleme cu transportul cărbunelui de la carieră la termocentrală. Am fost de trei ori la Ministerul Transporturilor cu secretarul de stat din Ministerul Energiei să găsim modalităţi de a creşte numărul de navete care puteau fi transportate pe calea ferată. A fost imposibil să găsim soluţii pentru a creşte cantitatea de cărbune astfel încât să menţinem stocul pe care îl aveam deja format în septembrie-octombrie, pentru că la producţia şi la cererea de energie care a început să fie din luna octombrie 2016, nu am făcut faţă să menţinem acele stocuri. Contractele pe care le aveam, puteau fi asigurate numai din Rovinari, unde nu aveam nevoie de transport”, a explicat Ilie.

În prezent, în jur de şapte blocuri energetice funcţionează, în contextul în care în luna februarie funcţiona doar unul.

„În decembrie, din cele 11 grupuri care produc energie la Complexul Energetic Oltenia, un singur grup era contractat pe contracte bilaterale. În luna decembrie aveam trei grupuri, în februarie aveam un singur grup. Vă daţi seama ce situaţie dezastruoasă era din punctul de vedere al imposibilităţii de a avea o predictibilitate pe o perioadă lungă având doar un singur grup vândut. Un alt lucru foarte important, hotărârea guvernului din 2016, din luna octombrie, reglementa nivelul de cărbune pe care eram obligaţi să îl avem, de un milion de tone. Complexul a avut acest stoc şi pe toată perioada valabilităţii acestei hotărâri de guvern. După această perioadă, complexul a început să aibă clienţi cu care putea încheia contracte bilaterale pe o perioadă mai lungă”, a spus preşedintele CE Oltenia, Sorin Boza.

„Anul acesta, a fost un an bun din acest punct de vedere, pentru că am avut în permanenţă cinci, şase, şapte grupuri vândute pe o perioadă lungă şi anul acesta deja avem contractate pentru 2018 şase grupuri vândute pe contracte bilaterale. Este un mare avantaj, pentru că ne dă posibilitate de a avea o predictibilitate a cash-ului”, a adăugat Boza.

În ceea ce priveşte preţurile pe OPCOM, deşi acestea ajungeau la 700 de lei pe PZU, CE Oltenia scotea la vânzare energia, frecvent, cu 165 de lei, şi nu găseam cumpărător, a spus preşedintele.

„Majoritatea energiei e produsă pe termen lung, iar pe piaţa de echilibrare nu am depăşit 5,5%”, a precizat Boza.

CE Oltenia produce energie electrică şi energie termică şi vinde cărbune terţilor (în special producătorilor de energie electrică). CE Oltenia are 11 blocuri energetice cu o putere instalată de 3240 MW din care: SE Rovinari – 3 blocuri energetice de 330 MW pe lignit în condesaţie, SE Turceni – 4 blocuri energetice de 330 MW pe lignit în condesaţie; SE Isalnita – 2 blocuri energetice de 315 MW pe lignit în condesaţie şi SE Craiova II – 2 blocuri energetice de 150MW /160Gcal pe lignit în cogenerare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici