Conducerea E.ON România vrea să discute cu Boc despre preţurile la gaze şi energie

Conducere E.ON România vrea să se întâlnească cu premierul Emil Boc pentru a discuta despre preţurile la gaze şi energie electrică, considerate prea mici în prezent de către oficialii subsidiarei grupului german E.ON.

22 afișări
Imaginea articolului Conducerea E.ON România vrea să discute cu Boc despre preţurile la gaze şi energie

Premierul Emil Boc (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Vrem să discutăm cu premierul Emil Boc, pregătim acest lucru şi dorim foarte mult să-i explicăm care este situaţia de pe piaţa energiei şi a gazelor din punctul de vedere al investitorului. Să nu uităm imaginea pe care ne-o creăm faţă de investitori. (...) E.ON vrea să ramână în România pentru că este o piaţă interesantă. Energia este peste tot o afacere politică. România este într-o situaţie specială, deoarece criza a început mai târziu aici şi a fost ignorată, dar în 2009 a fost lovită foarte dur", a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak.

El a afirmat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să majoreze cu peste 17% preţul gazelor naturale şi cu cel puţin 5% pe cel al electricităţii, întrucât E.ON vinde sub costuri.

O eventuală reducere a investiţiilor E.ON în România va afecta negativ şi alte companii, de la care grupul german cumpără servicii sau bunuri, iar competitivitatea pieţei se va reduce, a continuat Hajdinjak.

"Grupul E.ON cumpără majoritatea bunurilor de pe piaţa românească. Impactul (reducerii investiţiilor - n.r.) va afea efecte macroeconomice. (...). Ţara asta are nevoie de investiţii, mai ales în energie, dar cum să cer bani acţionarilor când nu există o recuperare corectă a banilor investiţi? De cinci ani de când suntem pe piaţa românească nu am atins rata de rentabilitate propusă, iar acţionarii fac presiuni mari asupra noastră", a spus directorul general al E.ON România.

El a menţionat că E.ON a investit în România începând din 2005 suma de 400 milioane euro în sectorul gazelor şi electricităţii, iar în această perioadă nu a acordat dividende acţionarilor, reinvestind profiturile în companie.

Anul trecut E.ON a investit în România 260 milioane de lei, nivel planificat şi pentru acest an, dar care ar putrea fi redus dacă piaţa energetică şi preţurile energiei şi gazelor nu vor fi "rezonabile".

"ANRE nu ne dă justificări pentru deciziile de a menţine preţurile sau pentru orice altceva. Până la urmă, presiunea asupra operatorilor îi va omorî. Discuţiile cu ANRE sunt dificile, dar impresia mea este că ei înţeleg care este problema. (...) Nu primim rata de rentabilitate care ne-a fost promisă. Mai este şi problema datoriilor CFR, care se ridică la 140 milioane lei", a adăugat directorul E.ON România.

Totodată, chiar dacă E.ON va diminua investiţiile, acestea nu vor fi reduse la zero.

"Suntem forţaţi să reducem investiţiile, chiar dacă suntem necesare peste tot. Uitaţi-vă la reţele. Puteţi observa că investiţiile au încetinit, nu sunt aşa cum era aşteptat. Dar zero investiţii este imposibil. Ţinta noastră este, orice s-ar întâmpla, siguranţa consumatorilor. Fiecare investiţie va fi analizată şi tot ce nu este necesar va fi eliminat. Dar asta nu este în interesul nimănui. Avem costuri nerecuperate an de an. La nivel de grup sperăm să avem la finele acestui an un rezultat financiar pozitiv, dar mult sub aşteptările noastre şi ale acţionarilor", a spus Hadinjak.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici