Conducerea OTP Bank analizează "aspectele juridice" ale refuzului BNR de a îi permite să preia Banca Românească

Managementul OTP Bank a transmis luni un comunicat referitor la refuzul Băncii Naţionale de a îi permite să preia Banca Românească, precizând că „analizează aspectele juridice ale scrisorii remise de către autoritatea de supraveghere”, termenul limită de contestare a deciziei fiind 29 martie 2018.

383 afișări
Imaginea articolului Conducerea OTP Bank analizează "aspectele juridice" ale refuzului BNR de a îi permite să preia Banca Românească

Conducerea OTP Bank analizează "aspectele juridice" ale refuzului BNR de a îi permite să preia Banca Românească

„OTP Bank Plc. (OTP Bank) informează piaţa de capital că Banca Naţională a României a notificat subsidiara din România a OTP Bank, printr-o scrisoare adresată managementului în data de 14 martie, asupra faptului că nu a aprobat achiziţia de către OTP Bank România S.A a pachetului de acţiuni deţinute de Banca Naţională a Greciei la Banca Românească, în valoare de 99.28% şi a portofoliului suplimentar din România aparţinând altor subsidiare ale NBG. Managementul analizează aspectele juridice ale scrisorii remise de către autoritatea de supraveghere, termenul limită de contestare a deciziei fiind 29 martie 2018”, se arată în comunicatul OTP Bank.

TITLURILE ZILEI

„Indiferent de rezultatul final, managementul OTP Bank este în continuare dedicat obiectivului de a-şi întări prezenţa pe piaţa din România, prin creştere organică sau prin noi achiziţii”, menţionează grupul financiar cu capital maghiar.

În acelaşi timp, OTP Bank precizează că va continua direcţia strategică de achiziţii dedicată Europei Centrale şi de Est. „Complementar capitalului alocat pentru creşterea organică, managementul intenţionează să aloce o parte semnificativă a capitalului extra generat către viitoare achiziţii cu potenţial de valoare adăugată”, se mai arată în comunicat.

BNR a anunţat joi, 15 martie, că se opune intenţiei OTP Bank România SA de a achiziţiona o participaţie calificată directă (în proporţie de 99,28%), respectiv intenţiei OTP Bank Nyrt. de a achiziţiona o participaţie calificată indirectă (în proporţie de 99,28%), din Banca Românească.

„Banca Naţională a României informează că în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 227/2007, al Regulamentului BNR nr 6/2008 privind începerea activităţii şi modificările în situaţia instituţiilor de credit, persoane juridice române şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, precum şi al Regulamentului BNR nr 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, se opune intenţiei OTP Bank România SA de a achiziţiona o participaţie calificată directă (în proporţie de 99,28%), respectiv intenţiei OTP Bank Nyrt. de a achiziţiona o participaţie calificată indirectă (în proporţie de 99,28%), din capitalul social şi drepturile de vot ale Băncii Româneşti SA Membră a Grupului National Bank of Greece”, se arăta într-un comunicat al băncii centrale.

„Reiterăm faptul că, potrivit dispoziţiilor art. 52 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, informaţiile obţinute în cursul exercitării atribuţiilor băncii centrale în domeniul autorizării, reglementării şi supravegherii prudenţiale a instituţiilor de credit sunt considerate secret profesional şi implică respectarea obligaţiei corelative de păstrare a confidenţialităţii, putând fi dezvăluite numai în condiţiile expres prevăzute de lege”, menţionează BNR.

La data de 18 decembrie 2017, Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care OTP Bank România urma să cumpere Banca Românească SA şi unele active deţinute de aceasta pe piaţa locală.

Banca Românească este membră a Grupului National Bank of Greece. Activele româneşti ce fac obiectul tranzacţiei sunt aferente sucursalei din Londra, respectiv ale filialei din Malta aparţinând National Bank of Greece SA.

Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunea din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurenţiale. „Analiza arată că achiziţia nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei pe piaţa naţională sau pe o parte a acesteia”, menţiona, într-un comunicat, Consiliul Concurenţei.

Pentru a demara procesul de integrare, OTP mai avea nevoie şi de avizul BNR.

În luna iulie 2017, OTP Bank România a semnat un acord cu National Bank of Greece pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni (99,28%) al Băncii Româneşti în luna. Finalizarea tranzacţiei era estimată în vara trecută de grupul OTP pentru începutul anului 2018.

La finalul anului 2016, OTP Bank avea o cotă de piaţă de 2,09%, ocupând locul 11 în topul după active, în timp ce Banca Românească ocupa poziţia 14, cu o cotă de piaţă de 1,62%. După achiziţia Băncii Româneşti, OTP ar avea o cotă de piaţă de circa 4%, intrând în top 10 cele mai puternice bănci locale, posibil pe locul 8.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici