Confederaţie patronală: Legislaţia fiscală este din ce în ce mai greu de înţeles şi aplicat, încurajează evaziunea

Reprezentanţii CONPIROM susţin că legislaţia fiscală devine din ce în ce mai greu de înţeles şi de aplicat de către firme, iar recentele modificări ale Codului Fiscal vor încuraja evaziunea, care potrivit patronatului în unele sectoare a ajuns, după creşterea TVA, chiar la 60%.

59 afișări
Imaginea articolului Confederaţie patronală: Legislaţia fiscală este din ce în ce mai greu de înţeles şi aplicat, încurajează evaziunea

Confederaţie patronală: Legislaţia fiscală este din ce în ce mai greu de înţeles şi aplicat, încurajează evaziunea (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

"Normele aprobate recent de Guvern sunt nearmonizate, se bat cap în cap. Foarte probabil lipsa de coerenţă a politicii fiscale va duce la creşterea economiei subterane. Sistemul drastic de impozitare va conduce la situaţia în care mulţi întreprinzători ajung să-şi organizeze activitatea în economia gri sau subterană. Actualele norme îi vor încuraja pe foarte mulţi care erau tentaţi să evazioneze să o facă", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Confederaţiei Patronale din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM), Vasile Turcu.

În opinia sa, economia subterană s-a amplificat oricum în ultimele săptămâni din cauza majorării TVA de la 19% la 24%.

"Avem discuţii cu firme din panificaţie, din industria alimentară. În industria alimentară evaziunea a crescut la 60%, deşi statisticile arată că la nivelul întregii economii procentul este de 30%. Oamenii riscă pentru a-şi menţine angajaţii, altfel închid firmele", a arătat Turcu.

Pe de altă parte, vicepreşedintele CONPIROM Constantin Dumitru a declarat că legislaţia fiscală a ajuns "o bătaie de joc".

"Nu o putem citi, are sute de modificări, modificări la modificări. Este imposibil să lucrezi cu această legislaţie fiscală şi este greu şi pentru autorităţi să o aplice", a spus Dumitru.

Reprezentanţii COMPIROM propun autorităţilor mai multe măsuri care ar simplifica sistemul fiscal şi, de asemenea, vor duce la reducerea evaziunii.

"Reducerea fenomenului evaziunii fiscale se poate face prin transferarea responsabilităţii privind evaziunea fiscală din sectorul controlului-ineficient şi corupt-, către contribuabili, ca principiu de bază al fiscalităţii", consideră reprezentanţii CONPIROM.

În acest sens, ei propun declararea de către toate persoanele fizice cu vârsta de peste 18 ani a tuturor veniturilor, măsură care în opinia reprezentanţilor CONPIROM "ar scoate la iveală averi uriaşe acumulate".

De asemenea, CONPIROM susţine impozitarea tuturor veniturilor, diferenţiat, încâpând cu o cotă zero în funcţie de interesele şi impactul social al acestor sume, precum şi modificarea politicilor de taxe şi impozite cu valori mici pe forţa de muncă şi crescător cu valori mai mari pe proprietate, venit sau profit. Structura patronală consideră că principiul cotei unice nu este potrivit în perioada actuală în economia românească datorită strucuturii sale, mult mai stimulativ şi eficient pentru societate fiind principiul impozitării progresive.

O altă propunere a CONPIROM este transferarea activităţilor publice sau de interes public în sectorul privat cu elaborarea de reglementări pentru funcţionarea şi dezvoltarea unei pieţe concurenţiale şi eliminarea monopolurilor.

CONPIROM cuprinde 15 federaţii şi asociaţii patronale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici