Conferinţa COFACE - Analist economic: Numărul insolvenţelor a scăzut cu 58% în primul trimestru, dar concedierile au crescut cu 24%

Numărul insolvenţelor s-a redus în primul trimestru cu 58% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce anul trecut a scăzut pe ansamblu cu 28%, însă cu impact social şi financiar în economie mai mare, concedierile salariaţilor crescând cu 24%, a afirmat Iancu Guda, analist economic Coface.

220 afișări
Imaginea articolului Conferinţa COFACE - Analist economic: Numărul insolvenţelor a scăzut cu 58% în primul trimestru, dar concedierile au crescut cu 24%

Conferinţa COFACE - Analist economic: Numărul insolvenţelor a scăzut cu 58% în primul trimestru,dar concedierile au crescut cu 24% (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Aproximativ 98% din scăderea numărului de insolvenţe se înregistrează în rândul companiilor mici, cu cifră de afaceri sub 100.000 de euro. Aceste deviaţii rămân relevante doar din punct de vedere statistic, pentru că, în ciuda scăderii majore a numărului de insolvenţe deschise, impactul social şi financiar propagat în economie este mai mare. Numărul locurilor de muncă pierdute odată cu intrarea în insolvenţă a acestor companii este mai mare cu 24%",a afirmat Guda la Conferinţa de Risc de Ţară Coface, organizată în parteneriat cu MEDIAFAX.

Numărul de insolvenţe în România raportat la 1.000 de companii este cel mai ridicat din regiune, de 45 companii insolvente, de patru ori mai mare decât media pe plan regional.

El a precizat că ponderea companiilor care reuşesc să se reorganizeze este de 3%, de zece ori mai mică decât media la nivel regional.

"Din punct de vedere financiar, companiile intrate în insolvenţă, deşi îşi colectau creanţele de două ori mai lent, plăteau la furnizorii lor de trei ori mai lent, pentru a face investiţii în active fixe, care nu s-au revăzut nici în venituri mai mari, care din contră au scăzut cu 18%, arată analizele noastre pe şase ani în urmă în bilanţurile insolvenţelor", a adăugat Guda.

Contracţia numărului de insolvenţe a fost determinată de un efect de bază, comparativ cu o valoare istorică foarte ridicată, şi se suprapune cu o perioadă în care mediul de afaceri învaţă noul cod al insolvenţei.

În ultimii 5 ani şi-au întrerupt activitatea din cauza insolvenţei circa 100.000 de companii, dintr-un total de 450.000 de firme active în România, astfel că una din patru companii au intrat în insolvenţă.

"La nivelul întregii economii, insolvenţele vor scădea în continuare ca număr, însă nu este relevant pentru că impactul în economie este dat de insolvenţa companiilor mari, cu afaceri de peste 1 milion de euro", a mai spus analistul Coface.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici