CONFERINŢA MEDIAFAX - Chiriţoiu: Miza în privinţa restructurării complexurilor Hunedoara şi Oltenia este ajutorul de stat

Restructurările anunţate la complexurile energetice Hunedoara şi Oltenia, operatorii celor mai mari termocentrale din România, vor fi probabil "dramatice", iar miza cea mai mare este reprezentată de ajutorul de stat, a declarat joi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

348 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Chiriţoiu: Miza în privinţa restructurării complexurilor Hunedoara şi Oltenia este ajutorul de stat

CONFERINŢA MEDIAFAX - Chiriţoiu: Miza în privinţa restructurării complexurilor Hunedoara şi Oltenia este ajutorul de stat (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Pe energie, mi se pare că miza cea mai importantă este ajutorul de stat. În asistenţa dată României de instituţiile internaţionale încercăm să rezolvăm problemele de la Complexul Energetic Hunedoara şi, probabil, şi pe cele care vor apărea la Complexul Energetic Oltenia", a afirmat Chiriţoiu la conferinţa Mediafax Talks about Competition.

El a adăugat că probabil că în lunile următoare "vom vedea cât de dramatice" vor fi restructurările la cei doi producători de energie.

Este însă cert că reducerile lor de capacitate incluse în planurile de restructurare ale celor două companii de stat vor afecta modul în care funcţionează întreaga piaţă de electricitate, a adăugat Chiriţoiu.

El a mai spus că raportul elaborat de Consiliul Concurenţei pe piaţa de energie va fi finalizat în câteva săptămâni.

Restructurarea celor doi producători de cărbune şi electricitate este cerută de Fondul Monetar Internaţional.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, afirma în luna februarie că statul încearcă să salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia şi Huneadoara, aflate într-o situaţie dificilă.

Complexul Energetic Oltenia produce 95% din lignitul României şi poate asigura până la 30% din consumul intern de energie electrică. Compania are aproape 19.000 de angajaţi.

Preşedintele Directoralului companiei, Laurenţiu Ciurel, a declarat, tot în februarie, că pentru acest an este programată o reducere a salariilor cu 2,3%, iar de la 1 martie vor disponibilizaţi aproximativ 3.000 de angajaţi.

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale care au acoperit în 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici