CONFERINŢA Mediafax-Coface - Bogza: Salariile din sectorul public trebuie restructurate, iar personalul redus

Anvelopa salarială totală nu mai poate creşte, iar autorităţile trebuie să reanalizeze structura salariilor din sectorul public, majorând veniturile unde este necesar şi reducând personalul, apreciază Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

147 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA Mediafax-Coface - Bogza: Salariile din sectorul public trebuie restructurate, iar personalul redus

CONFERINŢA Mediafax-Coface - Bogza: Salariile din sectorul public trebuie restructurate, iar personalul redus (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Noi credem că anvelopa salarială totală nu mai poate creşte mai mult de atât. De aceea, trebuie reanalizată structura salariilor, mărite acolo unde este necesar, iar numărul de salariaţi trebuie să scadă în sectorul public", a afirmat Bogza miercuri la "Conferinţa de Risc de Ţară Coface 2014", organizată de Coface şi Mediafax.

În sectorul public sunt angajate în prezent aproximativ 1,2 milioane de persoane, faţă de aproape 1,4 milioane în 2008.

El a pornit de la ideea că există un dezechilibru în structura salariilor din sectorul public, spunând ca există persoane cu funcţii şi responsabilitaţi foarte mari care nu sunt remunerate pe masură.

"Un ministru are 1.000 euro, noi suntem o bancă (Bancpost - n.r.) cu un nivel al salariilor puţin sub media sistemului bancar, dar şi la noi sunt persoane care câştigă peste salariul unui ministru", a precizat Bogza.

Preşedintele CIS a arătat că statul a încercat din când în când să facă câte o creştere salarială spectaculoasă, de 20%-30%, însă majorând salariile în sectorul public "a trebuit să ia de la mediul privat".

"Să nu ne mirăm că, în general, capitalul străin nu vine să completeze resursele din economia românească, pentru că relaţia dintre stat şi sectorul privat este mult prea departe de ceea ce ar trebui să fie", a continuat Bogza.

El a reiterat ideea că statul ar trebui să optimizeze raportul între ceea ce oferă un investitor străin în România şi condiţiile de care beneficiază, respectiv nivelul de fiscalitate, infrastructura, funcţionarea instituţiilor statului, în special a justiţiei, dar şi senzaţia de transparenţă şi stabilitate în interacţiunea cu autorităţile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici