CONFERINŢA Mediafax - Coface: Estimarea privind creşterea economică a României în 2014, îmbunătăţită de la 2,1% la 2,3%

Compania Coface a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economică a României pentru acest an la 2,3%, prognoză mai optimistă decât a autorităţilor şi instituţiilor financiare internaţionale, de 2,1-2,2%, potrivit datelor prezentate la Conferinţa de Risc de Ţară organizată de Coface şi Mediafax.

159 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA Mediafax - Coface: Estimarea privind creşterea economică a României în 2014, îmbunătăţită de la 2,1% la 2,3%

Yves Zlotowski (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

La începutul anului Coface estima o creştere de 2,1% a economiei locale, faţă de 3,5% anul trecut, pe fondul unei creşteri mai lente a exporturilor şi revenirii greoaie a consumului, în condiţiile în care încrederea consumatorilor este foarte scăzută.

"Calitatea şi viteza creşterii economice din România depinde de infrastructură şi de calitatea mediului de afaceri. Infrastructura în România este o problemă, iar în ceea ce priveşte guvernanţa, România, la fel ca şi Polonia stă mai bine decât alte ţări din Europa emergentă, dar este loc de mai bine", a declarat miercuri de Yves Zlotowski, economist şef al Coface.

În opinia sa, Coface a făcut multe ajustări în ceea ce priveşte evoluţia indicatorilor macroeconomici din România, menţionând însă că în prezent este îngrijorător nivelul de credite neperformante.

"În ciuda unei reveniri sănătoase a economiei româneşti avem o fragilitate în domeniul corporatist", a adăugat Zlotowski.

Guvernul, FMI şi Comisia Europeană estimau, în ianuarie, pentru acest an o creştere de 2,1-2,2% a economiei româneşti, în timp ce Banca Mondială prognoza un avans de 2,5%.

Spre comparaţie, Coface prognozează un avans al PIB de 2,9% pentru Polonia (faţă de 1,9% în 2013), de 1,9% pentru Cehia (de la -1,1% în 2013), de 1,6% pentru Bulgaria (0,6% în 2013). Cele mai bune performanţe sunt estimate pentru Letonia (4,2%) şi Lituania (3,4%).

Media de creştere a PIB în Europa Emergentă este prognozată de Coface la 2,1%, similară cu cea din 2013.

Pe de altă parte, Coface a menţinut în martie ratingul României la nivelul "B", printre cele mai reduse din Europa Centrală şi de Est, calificativul fiind similar cu cel acordat Bulgariei, Croaţiei şi Ungariei.

Dintre ţările din Europa Centrală şi de Est cel mai bine plasate sunt Polonia şi Slovacia, cu rating A3.

Ratingurile Coface măsoară nivelul mediu al incidentelor de neplată înregistrate de companii într-o anumită ţară în contextul tranzacţiilor sale comerciale pe termen scurt. Evaluările nu fac referire la datoria suverană, iar pentru a determina riscul de ţară Coface combină perspectivele economice şi politice ale ţării respective, experienţa de plată Coface şi evaluarea mediului de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici