CONFERINŢA MEDIAFAX - Director ANPC: Comerţul online nu prezintă grave abateri, dar ne-am confruntat şi cu inovaţii

Mirona Veronica Daia, director în cadrul ANPC, a declarat, marţi, că, deşi nu se poate spune că sunt grave abateri în comerţul online, autoritatea s-a confruntat şi cu inovaţii, cazuri izolate, precum anunţul de pe un site pe care se vindeau cărţi conform căruia cumpărătorul va creşte în înălţime.

382 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Director ANPC: Comerţul online nu prezintă grave abateri, dar ne-am confruntat şi cu inovaţii

CONFERINŢA MEDIAFAX - Director ANPC: Comerţul online nu prezintă grave abateri, dar ne-am confruntat şi cu inovaţii (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"În ultimii doi ani comerţul online a căpătat noi dimensiuni, ne-am confruntat şi cu inovaţii în acest segment de piaţă, sunt câteva exemple nesemnificative şi sunt cazuri izolate, nu putem vorbi de un segment de piaţă cu grave abateri la comercializare, nici vorbă. Chiar zilele trecute pe un site constatam că, dacă un consumator cumpără o carte şi o citeşte în 10 - 15 zile, poate să crească în înălţime", a spus Mirona Veronica Daia, director al Direcţiei de Control şi Supraveghere Piaţă în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), marţi, la conferinţa Mediafax Talks about Digital Europe organizată în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii.

Daia a precizat că operatorii care recurg la acest tip de practici vor fi sancţionaţi corespunzător.

Ea a mai spus că, în politica ANPC, nu doar controlul, ci şi informarea consumatorului reprezintă un aspect important.

"Consumatorul trebuie să ştie că, indiferent de produsul sau serviciul achiziţionat, are posibilitatea de a denunţa unilateral contractul într-un termen de 10 zile fără alte costuri suplimentare cu excepţia costurilor de transport. Dacă operatorul economic nu informează asupra acestui lucru, el (consumatorul, n.r.) are dreptul de a denunţa (contractul, n.r.) în 90 de zile", a spus Daia.

Totodată, ea a menţionat că ANPC încurajează consumatorii să recurgă la comerţ online ca la o alternativă, cu avantajele sale.

Prezentă la conferinţa Mediafax Talks about Digital Europe, Irina Lucan-Arjoca, directorul general al Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA), a spus că, în domeniul drepturilor de autor, agenda digitală urmăreşte "deschiderea la conţinutul online legal prin simplificarea acordării licenţelor în domeniul drepturilor de autor".

Ea a menţionat că un aspect deosebit de important este misiunea ORDA de supraveghere şi control faţă de organismele de gestiune colectivă (OGC), arătând că "numărul crescut al acestora a generat un soi de competiţie care nu ar trebui să-şi aibă locul", dat fiind că este vorba despre asociaţii, şi nu societăţi comerciale.

"Din acest punct de vedere, transparenţa faţă de titularii de drepturi şi faţă de autorităţile publice trebuie să fie asigurată în egală măsură de toate organismele care funcţionează în domeniu în România", a mai spus directorul general al ORDA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici