CONFERINŢA MEDIAFAX - Gheţea: Băncile vor să poată emite obligaţiuni pe baza ipotecilor din creditele ipotecare

Băncile vor să poată emite obligaţiuni pe baza ipotecilor pe care le deţin din contractele de credite ipotecare pentru a avea surse de finanţare suplimentare, un proiect în acest sens fiind demarat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB), a declarat vineri preşedintele asociaţiei, Radu Graţian Gheţea.

170 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Gheţea: Băncile vor să poată emite obligaţiuni pe baza ipotecilor din creditele ipotecare

Radu Gheţea (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

"Dorim să găsim surse de finanţare suplimentare moderne. Astfel, am iniţiat un proiect pentru promovarea unor acte normative care să permită emiterea de aşa-numite cover bonds, ceea ce înseamnă că, în baza ipotecilor pe care le avem de la creditele ipotecare, să putem emite obligaţiuni şi să ridicăm sursa de finanţare în acest fel", a afirmat Gheţea la conferinţa MEDIAFAX Talks about Banking.

Totodată, preşedintele ARB a mai făcut referire la legea insolvenţei persoanelor juridice, spunând că asociaţia a înaintat o serie de propuneri către Parlament pentru modificarea legii, a procedurilor şi metodologiei, întrucât băncile se confruntă cu probleme de recuperare a creanţelor, transformându-se din creditor majoritar în creditor minioritar.

"Vă dau un exemplu în acest sens. Se constată dintr-o verificare că firma care a intrat în insolvenţă a încheiat un contract cu administratorul sau asociatul firmei, care din greşeală nu fusese băgat în contabilitate. Practicianul în insolvenţă sau administratorul judiciar a găsit acest contract şi l-a băgat în contabilitate, astfel că o bancă ajunge de la creditor majoritar la creditor minoritar", a explicat Gheţea.

În ceea ce priveşte insolvenţa persoanelor fizice, preşedintele ARB a precizat că băncile nu sunt împotriva legii falimentului personal, însă vor un proiect de lege "cât se poate de profesionist" şi curăţat de unele nuanţe de populism care au apărut în proiectele prezentate până în prezent.

"Au fost mai multe proiecte de lege prezentate şi, din păcate, de fiecare dată ARB a făcut multe amendamente, propuneri de amendamente, respingând ideea de a fi aplicată o astfel de lege în forma respectivă. (...) Propunerile noastre erau de modificare din temelie", a adăugat Gheţea.

El consideră că este necesară o astfel de lege, însă trebuie să aibă o formă care să nu creeze riscuri sistemice.

"Suntem de părere că o lege a insolvenţei personale este necesară, dar să nu creeze riscuri sistemice, să nu creeze probleme din cauză că nu este foarte, foarte clară şi nu are o sobrietate pe care o găsim la alte proiecte din Marea Britanie sau Germania", a conchis Gheţea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici