Video CONFERINŢA MEDIAFAX: Ministerul pentru Societatea Informaţională vrea să atragă finanţare UE de 850 milioane de euro pentru proiecte IT&C în perioada 2014-2020

Ministerul pentru Societatea Informaţională şi-a propus să atragă, în intervalul 2014-2020, finanţare europeană de minim 850 milioane de euro pentru proiecte din domeniul IT&C, care vor contribui la modernizarea întregului spectru administrativ şi economic din România.

383 afișări

"Voi propune ministrului Fondurilor Europene şi premierului ca limita minimă de intervenţie pentru sectorul IT&C în perioada 2014-2020 să fie de 850 milioane de euro, fără cofinanţarea naţională şi fără TVA, fiind un nivel minim de răspuns pe care îl dorim pentru acest sector şi pentru modernizarea întregului spectru administrativ, economic, şi nu numai, din ţara noastră. Acesta este un element de prioritate absolută pentru Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI)", a declarat marţi ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, la conferinţa internaţională "Mediafax Talks about Digital Europe" organizată în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii.

El a adăugat că România trebuie să pregătească portofoliul pentru marile proiecte IT&C care urmează să fie finanţate din fonduri UE.

"Asta înseamnă analize sectoriale şi studii de fezabilitate, şi, după ce am pregătit aceste proiecte majore, să le finanţăm şi să le licităm conform procedurilor europene", a afirmat Cotovelea.

În opinia ministrului, un alt obiectiv important al MSI este securitatea cibernetică.

"Este un domeniu puţin discutat în România, dar foarte discutat la nivelul UE şi nu numai. Aici avem responsabilitatea prezentării unui pachet legislativ. Suntem în consultare cu partenerii din UE, şi nu numai, există o foarte bună experienţă la nivelul SUA pe care o dorim să o îmbrăţişăm. De asemenea, dorim să formăm un grup tehnic care să analizeze bunele practici de la nivelul UE si alte state cu mai multă experienţă şi să prezentăm Guvernului un calendar, inclusiv activităţi concrete de consulare publică", a precizat Cotovelea.

Prezent la eveniment, fostul ministru pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a spus că, în 2003, la momentul promovării proiectului de lege privind comerţul electronic, membrii Comisiei juridice din Parlament au avut un şoc când au văzut ce pedepse vor fi aplicate celor care vor să fraudeze.

"Se întrebau cum pot fi aplicate asemenea pedepse, să bagi oameni în puşcări pentru chestii aşa simple. Le-am replicat că nu este o chestie aşa simplă când cineva fură bani de pe un card sau accezează neautorizat un card de credit", a spus Nica.

El a adăugat că securitatea cibernetică este un domeniu foarte important şi vor fi probleme dacă nu se reglementează serios acest domeniu.

"Pentru comerţul electronic nu dă bine să auzim ştiri care spun că au fost furate nu ştiu câte milioane de date despre clienţi. În acest context, este de înţeles reticenţa cumpăratorilor faţă de cumpărăturile online", a spus Nica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici