CONFERINŢA MEDIAFAX - Şeful CEZ România: Finalizarea strategiei naţionale este un subiect crucial pentru domeniul energetic

Finalizarea strategiei energetice naţionale este un subiect crucial pentru acest domeniu, care are nevoie de stabilitate şi predictibilitate, a declarat joi, la Mediafax Talks about Energy, directorul general al CEZ România, Martin Zmelik.

226 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Şeful CEZ România: Finalizarea strategiei naţionale este un subiect crucial pentru domeniul energetic

CONFERINŢA MEDIAFAX - Şeful CEZ România: Finalizarea strategiei naţionale este un subiect crucial pentru domeniul energetic

"Subiectul crucial pentru toată lumea din sector acum este finalizarea strategiei energetice. Este cel mai important punct pentru sectorul energetic, să oferi jucătorilor din sector o cale de urmat. Şi ea trebuie să să adreseze tuturor problemelor cu care ne confruntăm. Întâi de toate trebuie să ştim care va fi mixul energetic şi care va fi rolul regenerabilelor. Pentru că acum piaţa este prinsă la colţ, cu o grămadă de adăugiri la vechea lege, lucru care complică afacerile", a declarat Zmelik.

Directorul general al CEZ România speră că strategia va avea un impact pozitiv asupra afacerilor companiilor din domeniu.

"Înţelegem că şi alte surse de energie trebuie implementate în sector, dar nu ne dorim soluţii instant, ci considerăm că varianta potrivită ar fi discuţiile. Şi se pune în principal problema stabilităţii şi predictibilităţii întregului sistem", a spus Zmelik.

În opinia sa, pentru moment, schema privind certificatele verzi nu funcţionează corespunzător.

"În ceea ce priveşte obiectivele acestei strategii, investitorii pot avea o direcţie legată de posibilităţile pe care le au în domeniu, companiile vor să ştie unde şi cât să investească, la ce să se aştepte din partea sectorului investiţional. Este un sector semi-reglementat", a adăugat reprezentantul CEZ România.

Totodată, prezent la eveniment, Cătălin- Lucian Chimirel, membru Directorat Transelectrica, a declarat că transportatorul naţional de electricitate are în plan creşterea capacităţii de interconexiune transfrontalieră.

"Pentru creşterea capacităţii de schimb pe interfaţa de vest a României sunt planificate următoarele dezvoltări ale reţelei: Linia Electrică Aeriană (LEA) 400kV Reşiţa - Pancevo (Serbia), LEA 400kV Porţile de Fier - Reşiţa şi extinderea staţiei 220/110kV Reşiţa prin construcţia staţiei noi de 400kV, trecere la 400kV a LEA 220kV Reşiţa -Timişoara - Săcălaz - Arad, inclusiv construirea staţiilor de 400kV Timişoara şi Săcălaz", a declarat Chimirel.

În ceea ce priveşte creşterea capacităţii de schimb pe interfaţa cu Republica Moldova sunt în curs de evaluare următoarele dezvoltări ale reţelei: LEA 400kV Suceava – Bălţi, LEA 400kV Isaccea - Vulcăneşti şi LEA 400kV Iaşi - Ungheni - Străşeni.

Reprezentantul Transelectrica a mai spus că obiectivele principale ale planificării reţelei electrice de transport sunt siguranţa în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional, creşterea capacităţii de interconexiune a reţelelor energetice, sustenabilitatea prin integrarea energiei din surse regenerabile şi preluarea acesteia în sistem, precum şi extinderea prin cuplare a pieţei de energie electrică şi integrarea în piaţa europeană.

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a prezentat la finele anului trecut o parte din proiectul strategiei energetice pentru perioada 2015-2035.

Potrivit documentului elaborat de fostul Departament pentru Energie, obiectivele strategiei energetice sunt securitatea alimentării cu energie şi menţinerea unui preţ suportabil la consumatorii finali şi protecţia mediului, iar necesarul de investiţii în sector se ridică la 100 miliarde euro până în 2035.

Strategia arată, de asemenea, că România are cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est şi că acestea ar urma să se epuizeze în 14 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici