Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Teodorovici: Săptămâna viitoare trimitem Acordul de Parteneriat. CE are trei luni să-l aprobe - VIDEO

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, la Conferinţa "Mediafax Talks about European Funds", că România va trimite în mod oficial săptămâna viitoare Acordul de Parteneriat, iar CE are trei luni la dispoziţie pentru a-l aproba, perioadă în care se mai pot face modificări.

380 afișări

"M-am întors ieri (joi - n.r.) de la Bruxelles şi discuţiile pe Acordul de Parteneriat sunt oarecum finalizate, în sensul că cele două direcţii principale din cadrul Comisiei, DG Employment şi DG Regio, au spus că este un document matur şi poate fi trimis CE în mod formal. Asta intenţionăm să facem, să trimitem oficial, săptămâna viitoare, acest document, după ce va fi discutat şi în Guvern", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul a recunoscut că mai sunt "câteva aspecte" de stabilit. "După ce vom trimite formal Acordul de Parteneriat, va fi un dialog formal, oficial cu cei de la CE pe acest document de programare", a mai spus Teodorovici, care a subliniat că şi alte state membre, "multe dintre ele lădaute ca fiind campioane la absorbţie", au primit "zeci de pagini de observaţii".

Eugen Teodorovici a mai precizat că Executivul european are trei luni de zile să aprobe Acordul de Parteneriat, după trimiterea oficială. "În momentul în care se fac comentarii din partea CE, se opreşte timpul pentru a putea noi să refacem ceea ce Comisia mai cere, iar retrimiterea înseamnă repornirea acelor trei luni de zile", a explicat oficialul român.

Totodată, Teodorovici a declarat că programele operaţionale pe site-ul MFE, "într-o primă formă, pentru că vrem să avem un dialog foarte deschis cu toţi partenerii implicaţi".

În cadrul conferinţei "Mediafax Talks about European Funds" sunt supuse dezbaterii teme precum: bilanţul accesării fondurilor europene 2007-2013 şi fondurile din exerciţiul financiar precedent care mai pot fi folosite până la sfârşitul anului 2015, Acordul de parteneriat pentru perioada 2014-2020, direcţiile indicate de Uniunea Europeană pentru acordarea mai multor fonduri, proiectele suplimentare majore pe care Guvernul vrea să le lanseze, dar şi măsurile interne care vor fi luate de Ministerul Fondurilor Europene, inclusiv restructurarea autorităţilor de management şi trecerea lor de la ministerele de profil la Ministerul Fondurilor Europene, precum şi evaluarea şi salarizarea funcţionarilor care lucrează cu fonduri UE.

Alte teme de discuţie vizează rolul băncilor în obţinerea fondurilor europene, simplificarea traseului documentelor financiare, asigurarea fluxurilor de bani şi proceduri de achiziţii în proiectele cu fonduri europene.

De asemenea, aplicanţii la fonduri UE au prilejul să îşi prezinte problemele pe care le-au întâmpinat, lectorii încercând să găsească soluţii legislative şi practice pentru rezolvarea lor.

Conferinţa este moderată de Cristian Dimitriu, Director Editorial Mediafax Group. Partener principal este Uncredit Ţiriac Bank.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici