CONFERINŢA MEDIAFAX - UniCredit: Ne aşteptăm ca România să absoarbă în 2014 cele mai multe fonduri UE, de 6 miliarde euro

România ar putea absorbi în acest an fonduri europene în valoare de 6 miliarde euro, mai mult decât în toţi anii precedenţi la un loc, şi să ajungă la o rată de absorbţie de circa 60%, respectiv 80% în 2015, apreciază Marius Radu, coordonator Fonduri UE în cadrul UniCredit Ţiriac Bank.

130 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - UniCredit: Ne aşteptăm ca România să absoarbă în 2014 cele mai multe fonduri UE, de 6 miliarde euro

CONFERINŢA MEDIAFAX - UniCredit: Ne aşteptăm ca România să absoarbă în 2014 cele mai multe fonduri UE, de 6 miliarde euro (Imagine: Shutterstock)

"Aşteptăm ca în 2014 rata de contractare să depăşească chiar 100%. După cum ştiţi putem să depăşim 100% rată de contractare, şi pornind de la 27% anul trecut, 2014 să fie anul în care România să absoarbă mai multe fonduri decât a absorbit în toţi ceilalţi ani. Ne aşteptăm să absoarbă în jur de şase miliarde de euro, deja am văzut nişte intrări de fonduri la începutul anului de peste un miliard de euro", a declarat Radu la conferinţa Mediafax Talks about European Funds.

El a arătat că există o diferenţă foarte mare între contractare şi absorbţie. Dacă contractarea a crescut foarte repede şi a ajuns în 2011-2012 la 65%, respectiv 77%, rata de absorbţie a pornit mai greu, cu 5,6%, respectiv 11,5%.

Reprezentantul UniCredit se aşteaptă ca spre finalul perioadei, în 2014-2015, să se ajungă la circa 60%, respectiv 80% rată de absorbţie şi aproape de 100% rată de contractare.

Rata de contractare la nivel naţional a fost în perioada 2007-2013 de 87%, ca medie ponderată, iar rata de absorbţie externă s-a situat la 45,2%.

La rândul său, Dan Barna, managing partner al Structural Consulting Group, atrage atenţia că mecanismul de atragere şi absorbţie a fondurilor europene a funcţionat dificil în primul interval de programare din cauză că românii sunt creativi, dar nu sunt obişnuiţi să lucreze după reguli.

El a citat rezultatele unui studiu efectuat în trei ţări europene, potrivit căruia în Germania două persoane din zece consideră că ar avea potenţial de şef/lider/manager, în timp ce în România şapte persoane din zece cred acest lucru.

"Concluzia este una interesantă, avem probleme să jucăm după reguli, pentru că altfel mulţi dintre noi suntem creativi, atât beneficiari, cât şi autorităţi. Este una dintre explicaţiile pentru care mecanismul a mers dificil în primul interval de programare. Noi nu suntem în Germania, unde se lucrează după reguli. Fiind dificil să lucrăm după reguli, devine complicat când regulile devin obligatorii, adică cele ale Uniunii Europene", apreciază reprezentantul firmei de consultanţă.

Pe de altă parte, Marius Radu de la UniCredit a arătat că finanţările bancare au fost influenţate foarte mult de rata de contractare.

"În 2011 şi 2012 a crescut foarte mult rata de contractare. În ceea ce priveşte finanţările la nivelul UniCredit Ţiriac Bank, au fost ani în care finanţările au fost foarte mari, 2011-2013 au venit cu creşteri permanente de finanţări şi acest lucru a fost favorizat de depunerea multor proiecte în 2011. Ne aşteptăm şi în 2014, chiar dacă perioada 2007-2013 s-a încheiat, dar mai sunt sesiuni deschise, să fie facilităţi acordate în continuare şi proiecte în implementare. Mai avem mai puţin de doi ani ca aceste proiecte să fie implementate şi ce am observat în ultima perioadă a fost că se rambursează mult mai repede şi uşor cererile de plată", a mai spus reprezentantul băncii.

Instituţia de credit a aprobat anul trecut facilităţi de împrumuturi de 604 milioane euro, în creştere cu 23% faţă de 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici