CONFERINŢA MEDIAFAX - Vlăsceanu: Companiile de utilităţi înregistrează pierderi mari din cauza furturilor de energie. Statul nu sprijină recuperarea pagubelor

Companiile de utilităţi înregistrează constant pierderi semnificative cauzate de furturile din reţele de electricitate, potrivit Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), care acuză autorităţile că nu sprijină recuperarea acestor pierderi.

218 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Vlăsceanu: Companiile de utilităţi înregistrează pierderi mari din cauza furturilor de energie. Statul nu sprijină recuperarea pagubelor

CONFERINŢA MEDIAFAX - Vlăsceanu: Companiile de utilităţi înregistrează pierderi mari din cauza furturilor de energie. Statul nu sprijină recuperarea pagubelor

"Avem reţele învechite, sunt construite în anii ’60-70. După 1990, e adevărat, nu s-au mai făcut investiţii, pentru că statul a fost acţionarul majoritar, ca să nu zic că a fost unic proprietar, până în 2004-2005, când au început privatizările. Vă daţi seama în ce stare au fost preluate aceste reţele, la care ani de zile s-a făcut o mentenanţă minimă doar ca să rămână în funcţiune? E adevărat, sunt pierderi mari pe reţele. Şi cum ajută autorităţile reducerea pierderilor? Pentru că aceste pierderi reflectă în primul rând furtul de energie electrică şi gaze, în principal energie electrică. Intervenţiile neautorizate la instalaţii şi la echipamente. Acestea sunt pierderile. Legislaţia nu ne sprijină în a recupera aceste pierderi", a declarat joi Silvia Vlăsceanu, director general al ACUE, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.

Reprezentantul Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie precizează că problema poate fi soluţionată în instanţă, însă durează mulţi ani, iar furturile cresc în tot acest timp, la fel şi pierderile. ACUE cere totodată o legislaţie predictibilă, fără de care investitorii nu vor fi interesaţi să lanseze noi afaceri în România.

"Trebuie să ai o hotărâre definitivă şi irevocabilă, trebuie să te duci în instanţă, procesele durează câţiva ani. În acest timp cel care a apucat să fure fură în continuare. Aici cerem sprijinul, o legislaţie coerentă, predictibilă, care să sprijine în sens bun operatorii, de fapt să sprijinim consumatorul cinstit, onest, care vrea să consume şi să-şi plătească factura la timp", a menţionat Vlăsceanu.

Ea cere autorităţilor să găsească alte metode de a-i sprijini pe cei săraci şi să nu încurajeze nemunca.

"Între strategii energetice, guvernul, ministerul de resort trebuie să elaboreze strategii şi politici. Strategia aşteaptă consultant, dar unde sunt politicile pe care ministerul ar trebui sa le elaboreze şi care ar trebui să dea permanent un semnal investitorilor, care nu vor veni curând, atâta vreme cât pentru investiţii mari, grele aşa cum le doriţi în capacităţi de producţie sau de reţele, cât nu le asiguraţi un cadru stabil şi predictibil şi care să impulsioneze sectorul energetic", a adăugat oficialulul ACUE.

Vlăsceanu i-a răspuns astfel secretarului de stat în Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri Bogdan Badea, care afirmase, la Mediafax Talks about Energy, că sectorul energetic românesc trăieşte în proporţie covârşitoare din investiţiile realizate înainte de 1990 şi are nevoie disperată de noi proiecte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici