Conferinţă Sierra Quadrant: Cum poate România să evite scăderea demografică şi să ajungă o ţară cu 15 milioane de locuitori în 2050

România va ajunge la o populaţie de doar 15 milioane de locuitori până în 2050, într-un scenariu optimist, cu 4 milioane de persoane mai scăzută decât în prezent, arată concluziile unei conferinţe organizate de Sierra Quadrant, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa insolvenţei din România, potrivit ZF.

494 afișări
Imaginea articolului Conferinţă Sierra Quadrant: Cum poate România să evite scăderea demografică şi să ajungă o ţară cu 15 milioane de locuitori în 2050

Conferinţă Sierra Quadrant: Cum poate România să evite scăderea demografică şi să ajungă o ţară cu 15 milioane de locuitori în 2050

„În scenariul pesimist, România va avea la jumătatea acestui secol doar 13 milioane de locuitori”, arată una dintre concluziile conferinţei online „15 milioane de români în 2050. Ce şanse mai are România să evite implozia demografică”, organizată de Sierra Quadrant.

Scăderea populaţiei din cauza migraţiei externe, dar şi scăderea accentuată a natalităţii din România în ultimii ani sunt principalii factori care conduc la scăderea populaţiei, iar acest fenomen va avea un impact semnificativ pe toate planurile, dar mai ales în economie.

Experţii în demografie şi migraţie au spus, de mulţi ani, că România nu are o cercetare actualizată privind motivele pentru care tinerii emigrează şi ce măsuri i-ar putea determina să se întoarcă acasă, iar acest lucru devine o vulnerabilitate pentru economie.

„Problemele pe care le are România, în materie de declin demografic, sunt problemele ţărilor sărace din Uniunea Europeană, iar o bună parte din sărăcia României vine din politici publice insuficient fundamentate ştiinţific”, a spus prof. univ. dr. Dumitru Sandu, de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială. El a mai precizat că veniturile mai reduse în raport cu statele europene occidentale nu reprezintă principala cauză pentru care tinerii cu educaţie aleg să plece din România.

Societatea românească va trebui să fie pregătită „pentru acceptarea ideii că vom avea fluxuri migratorii nu doar de componentă etnică românească”, a afirmat  profesorul universitar Bogdan Murgescu de la Facultatea de Istorie a Universităţii  Bucureşti, în cadrul aceluiaşi eveniment.


Anual, 200.000 de români, echivalentul populaţiei unui oraş mare, pleacă în străinătate în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite. Pe lângă politici legate de oprirea migraţiei şi măsuri care să stimuleze o parte dintre cei 4 milioane de români de peste hotare să se întoarcă acasă, România are nevoie de programe care să încurajeze creşterea natalităţii.

„Situaţia demografică a României este dramatică, în condiţiile în care la sporul natural negativ se adaugă fenomenul puternic de migraţie, iar soluţiile pentru inversarea trendului demografic constau în politici de stimulare a natalităţii şi crearea mediului adecvat pentru reîntoarcerea unei părţi din diaspora”, a afirmat vicepreşedintele PNL Robert Sighiartău în cadrul evenimentului.

Totuşi, există unele programe aflate pe masa Guvernului care ar putea stimula o creştere a natalităţii.

Programul de fertilizare in vitro (FIV) destinat cuplurilor infertile va intra „foarte curând” în şedinţa de Guvern şi va deveni funcţional după rectificarea bugetară din această vară, a anunţat Gabriela Firea, ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse, în cadrul dezbaterii „15 milioane de români în 2050. Ce şanse mai are România să evite implozia demografică”, organizată de Sierra Quadrant.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici