Conferinţă ZF - Ministrul Economiei: Nu există firme de stat ieşite cu succes din insolvenţă, din cauza ezitării autorităţilor

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat marţi că, din păcate, nu există companii de stat salvate după intrarea în insolvenţă, în principal din cauza ezitării autorităţilor de a declanşa această procedură.

342 afișări
Imaginea articolului Conferinţă ZF - Ministrul Economiei: Nu există firme de stat ieşite cu succes din insolvenţă, din cauza ezitării autorităţilor

Conferinţă ZF - Ministrul Economiei: Nu există firme de stat ieşite cu succes din insolvenţă, din cauza ezitării autorităţilor (Imagine: Mihai Dascalescu/ Publimedia)

"Suntem departe de a înţelege procedura insolvenţei. Unii o văd ca pe un semn al neputinţei, ca o modalitate de a vinde pe doi bani o companie. Insolvenţa este o formă de protecţie, nu de vulnerabilizare a unei companii în dificultate. Încerc să repar o ezitare pe care administratorii de stat au avut-o. Nu văd nicio deosebire între insolvenţa din sectorul privat şi cel public, există însă diferenţe când vine vorba de succesele procedurilor.

În privat, îmi vin în cap insolvenţe care s-au terminat prin succes, precum Prodlact, Nuclearmontaj. În sectorul public nu-mi vine în minte un succes de aceeaşi talie, nu-mi vine niciunul de fapt. Acest lucru nu este din cauză că administratorii judiciari nu sunt pricepuţi, ci că decizia politică a fost ezitantă în declanşarea insolvenţei. O vedeau ca un eşec şi se temeau de reacţii din partea sindicatelor", a spus Vosganian, la conferinţa "De la insolvenţă la restructurare. Cum poţi reveni în piaţă cu ajutorul reorganizării judiciare", organizată de Ziarul Financiar.

El a arătat că insolvenţa trebuie abordată fără ezitare şi asumată în timp util, altfel şansele de a profita de oportunităţile acestei proceduri se diminuează.

"Prezenţa mea aici este o promisiune ca la nivelul administratorilor de stat vom trata insolvenţa cum trebuie şi o vom vedea ca pe un mijloc de funcţionare a economiei. Am ajuns la această concluzie după cazul Oltchim. Nu înţeleg de ce a provocat atâtea discuţii Oltchim. Când în urmă cu mulţi ani Dacia se apropia de faliment, când la Galaţi erau în pericol 35.000 de oameni nu exista atâta emoţie ca acum când sunt 3.500 de salariaţi. Emoţia se leagă probabil de faptul că Olchim a rămas cea mai mare companie de stat, dar şi că este chiar o firmă viabilă, care a adunat în 15-20 de ani toate eşecurile administratorilor de stat", a spus ministrul.

El a adăugat că Oltchim este "cutia neagră a tranziţiei", iar dacă va fi salvată va fi o lecţie pentru autorităţi.

"Aversa ar putea să fie al doilea exemplu că insolvenţa este o soluţie şi pentru sectorul de stat. Avem semnale bune şi aici. Valorificarea unor active care stau inerte, nu neapărat terenuri, este o oportunitate. Există şanse să valorificăm active pentru a face parcuri industriale. Insolvenţa este o modalitate de recuperare şi valorificare a unui patrimoniu în mare parte considerat anacronic", a explicat Vosganian.

Oficialul a menţionat că mai sunt câteva companii în insolvenţă, pe care autorităţile încearcă să le salveze.

"Cea mai importantă lecţie a insolvenţei este că firma respectivă este protejată de ingerinţele politice, administratorii judiciari sunt foarte neînduplecaţi în acest sens. Dacă facem o evaluare a companiilor nostre, cele care sunt în portofoliul AVAS şi cele pe care le dorim să le preluam de la ANAF, mai toate sunt în inosolvenţă, de la Remin Baia Mare, Plafar, până la structura care autorizează jucăriile pentru copii. În momentul de faţă obligaţia noastră este să le salvăm şi am discutat cu Ministerul Finanţelor să preluăm companiile grevate de mari datorii. Acestea să fie preluate de AVAS şi rentabilizate", a mai spus Vosganian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici