CONFERINŢA ZF - Operatorii mobili: Există un dezechilibru în privinţa accesului la reţele fixe, care trebuie eliminat

Lipsa reglementării în privinţa accesului operatorilor de telefonie mobilă la reţelele de telecomunicaţii fixe a creat un dezechilibru în piaţă, pe care autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) ar trebui să-l elimine, au declarat şefii Orange România şi Vodafone România, la ZF Digital' 14.

114 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA ZF - Operatorii mobili: Există un dezechilibru în privinţa accesului la reţele fixe, care trebuie eliminat

CONFERINŢA ZF - Operatorii mobili: Există un dezechilibru în privinţa accesului la reţele fixe, care trebuie eliminat (Imagine: Andrei Michailov/Mediafax Foto)

"Malta şi România sunt singurele state membre din Uniunea Europeană care nu au reglementat accesul operatorilor de telefonie mobilă la reţelele fixe de telecomunicaţii. Este un dezechilibru, care trebuie rezolvat. Operatorii de telefonie mobilă sunt reglementaţi pentru că în timpul licitaţiei pentru licenţe din 2012 a fost o cerinţă pentru noi să oferim roaming naţional pentru ceilalţi operatori. În România, unul dintre jucători are peste 50% cotă de piaţă şi putere de piaţă uşoară, iar el nu e reglementat deloc, deci e foarte dificil să fie accesată acea piaţă", a declarat directorul general al Orange România, Jean-Francois Fallacher, prezent la ZF Digital' 14.

Directorul general al Vodafone România, Ravinder Takkar, este de aceeaşi părere.

"Ce a zis Jean-Francois Fallacher este corect. Noi, operatorii mobili, oferim acces celorlalţi operatori de telecomunicaţii, dar noi, la rândul nostru, nu avem acces, în aceleaşi condiţii, la reţelele fixe. Vrem ca accesul la reţelele fixe să fie reglementat la fel cum este reglementat accesul la reţelele mobile. Nu cerem anumite preţuri, cerem doar aceleaşi condiţii de acces", a spus Takkar.

Nikolai Beckers, directorul general al Telekom Romania Communications şi Telekom Romania Mobile Communications, care activează pe piaţă sub brandul Telekom România, a afirmat că susţine ideea reglementării accesului operatorilor de telefonie mobilă la reţelele fixe.

"Sunt de acord cu Jean-Francois Fallacher şi Ravinder Takkar. În România avem o situaţie neobişnuită, dar când vine vorba de reglementarea pe fix, e la fel de bună ca pe mobil, dar comparativ cu alte pieţe, când vine vorba de aplicarea altor reguli, ai multe elemente care sunt într-o zonă gri a legislaţiei. Dacă s-ar aplica toate regulile pentru toţi operatorii, nu ar fi probleme", a spus Beckers.

El a mai spus că Telekom România a plătit 14 milioane de euro pentru taxa de stâlp, circa 40% din totalul sumei plătite de toţi operatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici