Consiliul Concurenţei: 26 de companii riscă să fie amendate în investigaţia de pe piaţa de retail

Un număr de 26 de companii riscă să fie amendate de către Consiliul Concurenţei în urma investigaţiei de pe piaţa de retail care vizează contractele dintre Metro, Selgros, Mega Image şi Interex şi furnizorii lor.

1432 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei: 26 de companii riscă să fie amendate în investigaţia de pe piaţa de retail

Consiliul Concurenţei: 26 de companii riscă să fie amendate în investigaţia de pe piaţa de retail (Imagine: Shutterstock)

"Direcţia de investigaţie a propus amendă pentru toate cele 26 de companii anchetate în acest caz. Decizia finală nu a fost luată, mă vizitează mulţi retaileri, audierea lor va avea loc pe 23 octombrie, iar Consiliul Concurenţei va lua o decizie finală în noiembrie", a declarat sâmbătă, preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

El a arătat că retailerii au semnat contracte cu furnizorii prin care aceştia din urmă se obligau ca, pe perioada unor promoţii, de genul "primeşti de 10 ori diferenţa dacă găseşti produsul în altă parte mai ieftin", să nu vândă produsul nimănui mai ieftin.

"Sper să avem câteva cazuri răsunătoare cu astfel de practici. Sunt convins că ţara e plină de astfel de înţelegeri, dar trebuie să dăm un semnal că această practică nu este acceptată. Până acum, simplul fapt că am deschis investigaţia i-a făcut să modifice practicile", a adăugat Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei a anunţat la începutul săptămânii că a finalizat investigaţia pe piaţa de retail care a vizat grupurile Metro, Rewe (Selgros Cash & Carry), Mega Image şi Interex şi furnizorii acestora, iar inspectorii recomandă sancţionarea companiilor investigate, amenzile potrivit legii ajungând la 2-4% din cifra de afaceri.

Investigaţiile sunt instrumentate de inspectorii de concurenţă, care la final întocmesc un raport în care sunt făcute propuneri. Raportul este trimis părţilor implicate, care au timp 30 de zile pentru observaţii. În faza următoare sunt programate audierile companiilor de către plenul Consiliului Concurenţie, după care va fi luată decizia finală.

Consiliul a început investigaţia privind piaţa de retail în anul 2009. Prima investigaţie vizează societăţile membre ale grupului Metro - Metro Cash & Carry Romania, real, -Hypermarket Romania (preluat de grupul francez Auchan), MGB Metro Buying Group - şi furnizorii acestora. Cea de-a doua investigaţie are în vedere societăţile grupului Rewe (Selgros Cash & Carry SRL şi Billa Romania), în timp ce a treia şi a patra privesc societăţile Mega Image, CDE Interex şi furnizorii acestora.

Chiriţoiu a declarat la începutul săptămânii că deşi sunt cazuri separate, investigaţiile s-au realizat concomitent, deoarece vizau acelaşi tip de încălcări ale legii.

El a menţionat că se aşteaptă ca sancţiunile să fie contestate în instanţă, dacă decizia finală va fi amendarea companiilor implicate.

Amenzile în acest caz ar putea ajunge la câteva zeci de milioane de euro, în condiţiile în care doar grupurile de retail au afaceri care depăşeşc două miliarde de euro.

"Doar Metro are afaceri de circa 1 miliard de euro, deci amenzile aplicate vor fi mari. Nu vor depăşi pe cele aplicate benzinarilor, dar vor fi mari", a explicat Chiriţoiu.

Selgros a înregistrat anul trecut afaceri de 699,3 milioane de euro, în timp ce Mega Image a raportat vânzări de 530 milioane de euro. Lanţul francez de supermarketuri Interex, cu afaceri de puţin sub 40 de milioane de euro în 2011, a ieşit din România la finalul anului 2012 după ce a închis toate cele zece magazine pe care le mai deţinea.

În ceea ce priveşte retailerul real, -Hypermarket Romania (preluat de grupul francez Auchan) nu se ştie încă în ce condiţii şi la ce cifră de afaceri va fi aplicată o posibilă amendă.

Într-o declaraţie acordată MEDIAFAX, reprezentanţii Mega Image spun că retailerul a respectat întotdeauna prevederile legale privind piaţa de retail şi că va respecta orice decizie finală a autorităţilor.

"În acest moment, investigaţia Consiliului Concurenţei nu a fost finalizată, orice concluzii fiind premature. Este foarte important de înţeles faptul că nu a fost adoptată încă nicio decizie, conform legii Consiliul Concurenţei neputând lua o decizie de sancţionare înainte de a analiza argumentele de apărare ale fiecărei părţi. Credem că plenul Consiliului Concurenţei va respecta dreptul nostru de apărare şi ne va permite să ne prezentăm argumentele înainte de a lua orice decizie. Considerăm că Mega Image a respectat întotdeauna prevederile legale privind piaţa de retail şi a acţionat conform legii. Cu toate acestea, ţinem să precizăm că Mega Image va respecta orice decizie finală ce va fi adoptată de autorităţi", au arătat reprezentanţii Mega Image.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici