Consiliul Concurenţei va finaliza investigaţia pe piaţa carburanţilor până la jumătatea anului

Consiliul Concurenţei va finaliza investigaţia pe piaţa carburanţilor până la jumătatea anului, după ce rezultatele raportului va fi trimis la Comisia Europeană, iar companiile implicate îşi vor spune părerea în acest caz, a declarat marţi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei.

69 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei va finaliza investigaţia pe piaţa carburanţilor până la jumătatea anului

Consiliul Concurenţei va finaliza investigaţia pe piaţa carburanţilor până la jumătatea anului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne aşteptăm ca investigaţia să fie finalizată până la jumătatea anului, după ce va trece şi pe la Comisia Europeană, vom avea reacţia lor şi apoi vom asculta şi părţile implicate. După aceea vom lua o decizie", a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă în care a fost prezentat raportul de activitate al instituţiei.

Consiliul Concurenţei a anunţat la începutul anului că va finaliza investigaţia în primul trimestru.

Investigaţia pe piaţa comercializării carburanţilor a început în 2005, dar a fost reluată în 2009, când a fost schimbată echipa care lucra la acest caz.

Consiliul Concurenţei a anunţat la începutul anului că va finaliza investigaţia în primul trimestru.

"Dacă nu existau indicii că este încălcată legislaţia în domeniul concurenţei care să ne facă să începem investigaţia, nu începeam o astfel de acţiune. Dar am avut indicii în acest sens", a adăugat Chiriţoiu.

În luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, prezentat în premieră de MEDIAFAX, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător.

Premierul Emil Boc a declarat atunci că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerut ANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%.

De la începutul acestui an companiile petroliere au scumpit carburanţii de mai multe ori. Cea mai recentă majorare a avut loc vineri, când preţurile au urcat cu 9 bani pe litru, unele sortimente depăşind pragul de şase lei/litru.

Chiriţoiu a arătat că lipsa companiilor mari în domeniul comercializării carburanţilor este o problemă a pieţei, iar intrarea SOCAR ar fi un lucru bun pentru că va creşte concurenţa. Compania de stat din Azerbaidjan SOCAR (The State Oil Company of the Azerbaijan Republic) vrea să deschidă circa 300 de benzinării în România, în următorii trei ani.

"Ne uităm cum să facilităm deschiderea de noi benzinării pe piaţa românească. Autorităţile statului trebuie să faciliteze intrarea pe piaţă a noi companii în acest domeniu. Intrarea SOCAR pe piaţa din România este un lucru bun. Este o problemă în România că nu avem companii mari pe piaţa comercializării combustibililor. Avem doar OMV care este numărul zece în Europa. Nici SOCAR nu este mare, dar va duce la creşterea concurenţei pe piaţă", a spus Chiriţoiu.

La rândul său, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, a declarat că la nivelul Comisiei s-a format o comisie de anchetă asupra Petrom pentru a investiga modul în care se formează preţurile pentru carburanţi şi perioada post-privatizare.

El arătat că deocamdată ancheta vizează doar Petrom, urmând ca apoi să fie extinsă asupra celorlalţi jucători din piaţa carburanţilor pentru a vedea modul în care sunt formate şi calculate preţurile la pompă.

Iancu a afirmat că Petrom este de acord cu îngheţarea preţurilor pe o perioadă limitată de timp, dar doar dacă Guvernul vine cu o măsură care să se aplice tuturor companiilor de pe piaţă.

OMV Petrom arată, într-o comunicare transmisă MEDIAFAX, că piaţa carburanţilor din România, integrată în cea a Uniunii Europene, nu poate fi influenţată prin "intervenţii administrative".

"Piaţa carburanţilor din România este o piaţă liberă, parte a pieţei unice europene. Într-o astfel de piaţă, preţul este determinat de cerere şi ofertă, fără a fi influenţat prin intervenţii administrative. În cadrul acestei pieţe, activitatea Petrom se desfăşoară cu respectarea legislaţiei Româneşti şi europene în vigoare, inclusiv cu respectarea regulilor unei pieţe concurenţiale", arată compania petrolieră.

Iancu a mai spus că ancheta va fi finalizată în 90 de zile, respectiv la 1 iulie, menţionând că operaţiunea vizează şi cazul Arpechim. Iancu susţine că închiderea rafinăriei va afecta lucrările de infrastructură, în condiţiile în care bitumurile utilizate proveneau de la Piteşti, iar acum acestea trebuie importate.

Principalele companii care distribuie carburanţi sunt OMV Petrom (controlată de OMV), Rompetrol (din grupul kazah KazMunaiGaz), Lukoil România (subsidiată a grupului rus Lukoil) şi MOL (Ungaria).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici