Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a anulat, în 2014, licitaţii estimate la 846 de milioane de euro

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a anulat anul trecut licitaţii în valoare estimată de 846,3 milioane de euro, în creştere cu 47% faţă de 2013, în contextul în care numărul contestaţiilor înregistrate s-a diminuat cu aproape 35%.

274 afișări
Imaginea articolului Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a anulat, în 2014, licitaţii estimate la 846 de milioane de euro

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a anulat, în 2014, licitaţii estimate la 846 de milioane de euro (Imagine: Shutterstock)

CNSC a înregistrat anul precedent 3.753 de contestaţii formulate de firme, din care majoritatea (65,5%) au fost îndreptate împotriva rezultatului licitaţiilor, iar restul au vizat documentaţia de atribuire.

Pe de altă parte, din totalul contestaţiilor 42% s-au referit la licitaţii finanţate cu fonduri europene, iar restul proceduri de achiziţie din bani publici.

Peste 97% din deciziile CNSC au rămas definitive şi irevocabile după contestarea la Curtea de Apel.

În funcţie de obiectul contractului de achiziţie publică, 1.491 de contestaţii au vizat licitaţii de execuţie lucrări, 1.003 - achiziţii de produse şi 1.259 - prestarea de servicii.

CNSC a emis anul trecut 3.758 de decizii, din care 2.407 au fost de respingere a contestaţiilor şi 1.351 de admitere.

Din punct de vedere valoric, pe parcursul anului trecut CNSC a pronunţat decizii pentru licitaţii cu o valoare totală estimată de 38,3 miliarde lei (8,62 miliarde euro). Valoarea totală estimată a licitaţiilor în care Consiliul a admis contestaţiilor a fost de 12,5 miliarde lei (2,8 miliarde euro), în timp ce nivelul procedurilor pentru care au fost emise decizii de respingere a contestaţiilor fost de 25,8 miliarde lei (5,8 miliarde euro).

CNSC a anulat licitaţii de 846,3 milioane euro şi a decis măsuri de remediere pentru proceduri de 1,97 miliarde euro.

"Făcând o comparaţie între valoarea totală anuală estimată a procedurilor iniţiate în 2014 în SEAP (77,4 miliarde lei, echivalent a 17,4 miliarde euro) şi cea totală estimată a procedurilor de atribuire în care CNSC s-a pronunţat (38,35 miliarde lei) rezultă că aceasta din urmă a reprezentat 49,5% din valoarea totală estimată a procedurilor iniţiate în SEAP", se arată într-un comunicat al CNSC.

CNSC a lansat miercuri raportul de activitate pe 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici