Construcţiile şi industria vor scădea în noiembrie-ianuarie

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru perioada noiembrie 2009-ianuarie 2010 o reducere moderată a activităţii în comerţul cu amănuntul şi servicii, scădere în industria prelucrătoare şi un declin accentuat în sectorul de construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit INS.

22 afișări
Imaginea articolului Construcţiile şi industria vor scădea în noiembrie-ianuarie

Construcţiile şi industria vor scădea în noiembrie-ianuarie (Imagine: Mediafax Foto)

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2009, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere atât a volumului producţiei (sold conjunctural -16%), cât şi a numărului de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -19% pe total industrie prelucrătoare (-25% la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste), se arată într-un comunicat al INS.

Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total, respectiv în metalurgie, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (solduri conjuncturale -60%, -46% şi respectiv -40%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o tendinţă de creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

Activitatea de construcţii va înregistra, în noiembrie 2009-ianuarie 2010, un declin accentuat atât al volumului producţiei (sold conjunctural -49%), cât şi al stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -47%).

Managerii din acest sector estimează tot o scădere accentuată şi a numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural -44%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor, dar o reducere moderată la nivelul preţurilor (sold conjunctural -6%).

În ceea ce priveşte comerţul cu amănuntul, această activitate va înregistra o scădere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -9%), tendinţă ce se va manifesta la nivelul volumului comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri (sold conjunctural -6%) şi a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -14%).

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -2%), în timp ce preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte (sold conjunctural +20%).

Conform estimărilor din luna noiembrie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o reducere moderată (sold conjunctural -13%).

Pentru aceeaşi perioadă se estimează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -23%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile foarte mari (500 salariaţi şi peste).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -6%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici