Constructorii trag linie: 2021 a sărăcit şantierele şi a mărit preţurile la materiale şi la energie

După ce, în 2020 şi 2021, industria de profil a susţinut întreaga economie atât în România, cât şi în Europa, a urmat o perioadă grea pentru construcţii, în care efectele pandemiei s-au făcut simţite. Şi stocurile de materiale de construcţii care veneau din Ucraina au fost reduse.

398 afișări
Imaginea articolului Constructorii trag linie: 2021 a sărăcit şantierele şi a mărit preţurile la materiale şi la energie

Chiar dacă războiul din Ucraina s-ar termina mâine, ar dura un an refacerea lanţurilor de aprovizionare, pentru că multe fabrici şi drumuri au fost deja distruse, spun firmele de construcţii.

Peste 15.000 de angajaţi au plecat din domeniul construcţiilor în partea a doua a anului 2021, adâncind şi mai mult deficitul de forţă de muncă din acest sector, iar lipsa unui orizont clar face ca nici muncitorii şi nici firmele să nu mai aibă curaj să se angreneze în proiecte noi, spun constructorii din România, care atrag atenţia că deja unele şantiere au fost oprite, iar companiile nu mai îndrăznesc să se înscrie la licitaţii.

„În ultimul trimestru din 2021 construcţiile au avut o scădere de 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Numărul de falimente şi de insolvenţe a ajuns chiar să-l depăşească pe cel din 2010, când fusese marcat un record. Avem solicitări de la membrii noştri – constructori de drumuri, de monumente, de proiecte rezidenţiale şi de birouri, care spun că au probleme majore în ceea ce priveşte predictibilitatea“, a spus Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), citat de Ziarul Financiar.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici