Consultant: Numărul firmelor locale de brokeraj se vor reduce în următorii ani, până sub pragul de 20

Numărul firmelor locale de brokeraj va continua să scadă în următorii ani, până sub pragul de 20, în condiţiile în care supravieţuirea va fi tot mai dificilă pentru o firmă care nu are rulaje lunare de 20 milioane de lei, este de părere Rareş Nilaş, consultant pe piaţa de capital.

619 afișări
Imaginea articolului Consultant: Numărul firmelor locale de brokeraj se vor reduce în următorii ani, până sub pragul de 20

Consultant: Numărul firmelor locale de brokeraj se vor reduce în următorii ani, până sub pragul de 20 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

„Pe pieţele externe, ponderea veniturilor din comisioane în total venituri pentru firmele de brokeraj este mai mică, aceştia suplimentându-şi încasările cu produse structurate, ETF-uri sau alte sintrumente financiare pe care le concep brokerii. Cum la bursa din Bucureşti, nu se poate face împrumut de acţiuni şi nici short selling opţiunile de diversificare pentru brokerii locali sunt destul de reduse“, a spus Nilaş.

Un număr de 25 de firme de brokeraj au dispărut de pe bursă în ultimii şase ani.

Pe de altă parte, o tendinţă care a luat amploare în ultimii ani este creşterea numărului de brokeri străini care operează de la distanţă pe bursa de la Bucureşti, aşa cum sunt cei de la Wood & Co din Praga, Concorde Securities din Budapesta, care „vând“ bursa de la Bucureşti clienţilor internaţionali de la Londra, la pachet cu restul pieţelor de acţiuni din Europa de Est.

În februarie, doar 13 firme dintr-un total de 39 de firme active au intermediat tranzacţii cu acţiuni mai mari de 20 milioane de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici