Consumatorii vor şti care sunt sursele din care este produsă electricitatea. Energia regenerabilă ar putea fi exceptată de la plata accizei

Consumatorii de energie vor fi informaţi cu privire la sursele din care este produsă electricitatea pe care o primesc de la furnizori, măsura fiind inclusă într-un proiect hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

20 afișări
Imaginea articolului Consumatorii vor şti care sunt sursele din care este produsă electricitatea. Energia regenerabilă ar putea fi exceptată de la plata accizei

Consumatorii vor şti care sunt sursele din care este produsă electricitatea. Energia regenerabilă ar putea fi exceptată de la plata accizei (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Hotărârea de guvern, aflată în dezbatere publică, vizează aprobarea unui regulament de emitere şi urmărire a garanţiilor de origine pentru energia produsă din surse regenerabile.

"Proiectul de act normativ are un impact social pozitiv, deoarece consumatorii sunt informaţi cu privire la mixul de combustibil din care a fost produsă energia electrică achiziţionată de furnizorul cu care a încheiat contract de furnizare. Este posibil ca un consumator să aleagă un furnizor şi pe criteriul mixului de combustibil utilizat la producerea energiei, având în vedere posibilitatea exceptării de la plata accizei pentru energia produsă din surse regenerabile", se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Garanţiile de origine, care vor fi acordate de ANRE, au rolul de a informa consumatorul final de energie în privinţa surselor din care este produsă electricitatea pe care o consumă, precum şi pentru a fi exceptat de la plata accizei pentru energia produsă din surse regenerabile.

De asemenea, aceste garanţii de origine vor conţine informaţii despre sursa din care a fost produsă energia electrică, data şi locul producerii sau puterea instalată a unităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici