Contractul pentru internet în şcoli a fost câştigat de asocierea Omnilogic-Avitech-Romtelecom

Contractul pentru "Internet în şcoala ta" a fost câştigat la finele lunii noiembrie 2013 de un consorţiu format din Omnilogic, Avitech Co. şi Romtelecom pentru suma de 148,6 milioane de lei (TVA inclusă), a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Omnilogic, Gabriel Marin.

1477 afișări
Imaginea articolului Contractul pentru internet în şcoli a fost câştigat de asocierea Omnilogic-Avitech-Romtelecom

Contractul pentru internet în şcoli a fost câştigat de asocierea Omnilogic-Avitech-Romtelecom (Imagine: Hepta)

"Contractul a fost câştigat de Omnilogic la finele lunii noiembrie 2013, în consorţiu cu Avitech Co. şi Romtelecom. Avitech Co. a furnizat o serie de produse IT, iar Romtelecom a conectat şcolile la Internet. În acest contract, Omnilogic nu a avut nicio relaţie comercială cu 2K Telecom, nu a fost subcontractorul nostru. Nu ştiu dacă Avitech sau Romtelecom (în prezent Telekom România Communications - n.r.) au avut relaţii contractuale cu 2K Telecom", a afirmat Marin.

Programul "Internet în şcoala ta. Conectarea la internet broadband a unităţilor şcolare din zona rurală şi mic urbană" a fost semnat în data de 2 decembrie 2013, la Ministerul Educaţiei.

Contractul are o valoare de 119.840.458 de lei, fără TVA, o perioadă de implementare de şase luni şi una de mentenanţă de cinci luni.

Proiectul prevede conectarea a 2.446 de şcoli la internet.

Procurorii DNA au efectuat percheziţii, luni, la două firme din Voluntari, judeţul Ilfov, dintre care una aparţine fratelui deputatului Sebastian Ghiță, într-un dosar privind o licitaţie a Ministerului Educaţiei din 2013, pentru un proiect cu fonduri europene, în valoare de 33 de milioane de euro.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac percheziţii la sediile SC 2K Telecom SRL, care aparţine lui Alexandru Ghiţă, fratele deputatului Sebastian Ghiţă, şi la SC Avitech Co. SRL, ambele din oraşul Voluntari.

Percheziţiile au loc într-un dosar în care se fac cercetări în legătură cu o licitaţie a Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului, din 2013, pentru proiectul "Internet în şcoala ta", finanţat integral din fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 33 de milioane de euro, au precizat sursele citate.

DNA arată, într-un comunicat de presă, că se fac cercetări într-o cauză penală ce vizează "suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în anul 2013, în legătură cu licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului pentru proiectul «Internet în şcoala ta», finanţat integral din fonduri europene".

În acest dosar, procurorii fac percheziţii la două adrese din Bucureşti şi judeţul Ilfov, reprezentând sediile unor societăţi comerciale, a precizat DNA.

Procurorii sunt sprijiniţi de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Mihnea Costoiu, care în acea perioadă era ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, declara că, după conectarea a 2.446 de şcoli la internet, de acest serviciu ar urma să beneficieze, alte 7.000, în cadrul unui proiect sectorial derulat în perioada 2014-2020.

La sfârşitul lunii martie 2013, erau depuse oferte pentru acest program din partea consorţiilor formate din Asesoft International şi Orange România, respectiv Omnilogic, Avitech Co. şi Romtelecom.

Firma 2K Telecom este controlată de Alexandru Ghiţă - 67,12%, Vasile Domente - 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghiţă) şi Vasile Radu - 24,83%.

Numele firmei apare şi în raportul Curţii de Conturi pe anul 2013, publicat recent, în care se arată că au fost constatate nereguli privind condiţiile în care reprezentanţii MAI au semnat un contract cu 2K Telecom SRL pentru realizarea sistemului call center (reţeaua voce-date din cadrul Centrului de Contact).

Specialiştii susţin că, la data efectuării misiunii de audit, sistemul call center nu era funcţional, deşi contractul a fost încheiat la data de 16.10.2009, cu o durată iniţială de 26 de luni.

Perioada a fost modificată prin 11 acte adiţionale până la data de 31 decembrie 2014, perioada mare de derulare a contractui având ca efect "uzura morală a echipamentelor şi a soluţiilor software alese, situaţie care generează cheltuieli suplimentare de upgradare".

În acelaşi timp, Curtea de Conturi a atras atenţia cu privire la faptul că prin contract au fost incluse servicii de mentenanţă, garanţie şi suport în valoare de 432.000 de lei cu TVA, contrar legii privind vânzarea produselor şi garanţiilor asociate acestora, unde se prevede gratuitatea garanţiei acordate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici