Corectarea efectelor OUG 114: Ordonanţă simplă socilitată de ministerul Energiei

Ministerul Energiei a solicitat Guvernului să aprobe, în ianuarie, o ordonanţă simplă pentru a corecta efectele OUG 114/2018, a anunţat marţi, Niculae Havrileţ, consilier al ministrului Energiei, la conferinţa Focus Energetic.

1376 afișări
Imaginea articolului Corectarea efectelor OUG 114: Ordonanţă simplă socilitată de ministerul Energiei

Havrileţ: Am propus Guvernului adoptarea unei ordonanţe simple pentru corectarea efectelor OUG 114

“Consider că, începând cu a doua jumătate a anului viitor, vom putea să punem în practică anumite elemente care vor reieşi din ce se va întâmpla cu Legea 123, cu modificarea OUG 114/2018 şi cu celelalte elemente referitoare la aplicare noilor directive şi, în special, Directiva energiei”, a spus oficialul.

Potrivit lui Havrileţ, Comisia Europeană a declanşat mai multe proceduri de infringement împotriva României, ca urmare a OUG 114.

“În acest moment, la minister, se lucrează la eliminarea procedurilor de infringment induse de OUG 114/2018, respectiv unul care are deadline în 26 decembrie, adică de la 1 ianuarie ar putea intra faza finală la Curtea Europeană de Justiţie. A doua procedură de infringement este legată de prevederile OUG 114/2018 şi Ordinul 52 al ANRE, o procedură cauzată de nemodificarea Legii Eficienţei Energetice (...) Ţinem legătura cu Comisia Europeană, avem o relaţie directă, vorbim direct, ne coordonăm astfel încât România să iasă din procedura de infringement şi să reimpună funcţionarea pieţei gazelor şi a energiei după modelul pieţei unice europene şi nu după modelul anilor 2000-2003 care a fost readusă în actualitate de prevederile OUG 114/2018. Cel mai mare păcat al acestei ordonanţe este că nu a prevăzut ce se va întâmpla după. Până în 2021, 2022, s-au stabilit anumite termene şi apoi ce? La ce putem să ne aşteptăm?”, a spus consilierul.

El a precizat că OUG 114/2018 va produce efecte negative şi în anii următori.

“Cert este că atunci când se intervine administrativ într-o piaţă liberă, iar piaţa gazelor şi a energiei electrice este obligatoriu să fie liberă, nu poţi să ai decât poziţia unui elefant într-un magazin de porţelanuri. La fel s-a întâmplat şi cu OUG 114/2018, sunt efecte negative la vedere, evidente, şi unele care se vor vedea peste ani. Repararea efectelor negative este dificilă, pentru că s-au înregistrat pierderi pe tot lanţul, producătorii, furnizorii... Culmea, cel mai oropsit va fi consumatorul final, pentru că el va fi cel care va plăti tot ce înseamnă recuperarea costurilor. În plus, producătorii nu mai sunt interesaţi să facă investiţii, din cauza impredictibilităţii şi instabilităţii cadrului legislativ", a explicat Havrileţ.

Conform acestuia, pe bursa gazelor, preţurile au scăzut până la 70-73 de lei pe MWh, foarte aproape de preţul reglementat de 68 de lei pe MWh.

“Pe bursă, în noimebrie, în prezent, avem preţuri la gaze de 70, 73, 73 lei, deci nu foarte departe de cel reglementat, de 68 lei. A meritat să revenim la modelele pieţelor din 2002-2003, atunci când am reimpus obligaţia de import? Nu merita. În acest moment, preţurile pe bursa din România sunt similare cu cele de la Baumgarten. Am revenit la un preţ egalizat la nivel regional, aproximativ la nivelul din 2016", a mai declarat consilierul ministrului Energiei.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici