Cosmote a extins reţeaua 4G în alte 12 oraşe şi acoperă 40% din populaţia urbană

Cosmote România a extins reţeaua de comunicaţii de generaţia a patra (4G) în alte 12 oraşe ale ţării, ajungând la 20 de localităţi, şi acoperă aproximativ 40% din poulaţia din mediului urban, a anunţat operatorul de telecomunicaţii mobile.

332 afișări
Imaginea articolului Cosmote a extins reţeaua 4G în alte 12 oraşe şi acoperă 40% din populaţia urbană

Cosmote a extins reţeaua 4G în alte 12 oraşe şi acoperă 40% din populaţia urbană (Imagine: Shutterstock)

Anterior, conform datelor anunţate de operator în octombrie 2013, reţeaua 4G era funcţională în Bucureşti şi alte şapte oraşe, respectiv Otopeni, Ploieşti, Cluj, Iaşi, Sinaia, Buşteni şi Predeal.

"Alături de Capitală, reţeaua 4G acoperă în prezent Bacău, Botoşani, Brăila, Predeal, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Bragadiru, Jilava, Otopeni, Baia Mare, Piatra Neamţ, Buşteni, Ploieşti, Sinaia, Satu Mare şi Suceava. Noul spectru permite viteze de descărcare (download) de până la 150 Mbps şi viteze de încărcare (upload) de până la 50 Mbps. Capacitatea reţelei pentru 300 Mbps este testată în prezent de Cosmote", se arată într-un comunicat al companiei.

În paralel cu investiţiile în reţeaua 4G realizate de Cosmote, Romtelecom asigură o "acoperire masivă" cu tehnologii bazate pe fibră, furnizând conexiuni cu viteze de până la 1 Gbps, se arată în comunicat.

"Până la finalul anului, plănuim să dublăm acoperirea 4G din prezent şi, până în 2015, vom intensifica şi mai mult investiţiile noastre, bazându-ne pe creşterea cererilor consumatorilor şi a ratei de penetrare a smartphone-urilor, acoperind cu 4G/4G+ 100% din zonele urbane relevante", a declarat directorul executiv de operaţiuni şi tehnologiei al Romtelecom şi Cosmote România, Bob Konstantinidis.

El a adăugat că Romtelecom şi Cosmote vor investi peste 170 milioane de euro, din care cea mai mare parte va fi alocată pentru optimizarea reţelei.

Reţeaua 3G a operatorului acoperă aproximativ 72% din populaţie şi asigură viteze până la 43,2 Mbps pentru internetul mobil în 267 de oraşe şi peste 4.870 de localităţi din România.

În restul ţării, Cosmote România permite transferuri de date la viteze de până la 21,6 Mbps prin tehnologia HSPA+.

În total, serviciile 3G acoperă aproximativ 80% din populaţia României, se precizează în comunicat.

Cosmote România avea aproximativ 6,1 milioane de clienţi la 31 decembrie 2013.

Lansat în 2005, operatorul român este divizia locală a grupului elen Cosmote.

Orange România a anunţat luni că ca extinde, din 7 aprilie, reţeaua telecom de generaţia a patra (4G) în 90 de oraşe, reprezentând peste 45% din populaţia ţării şi, în premieră, operatorul va lansa în teste, în şase localităţi, reţeaua 4G+, care permite transferuri de date la viteze de până la 300 Mbps.

Tot luni, Vodafone România a anunţat că va creşte, începând de marţi, viteza de transfer a datelor în reţeaua 4G de la 100 Mbps la 150 Mbps, ca urmare a utilizării spectrului de frecvenţe achiziţionat în 2012, iar următorul prag de viteză testat, de 300 Mbps, va fi disponibil tot din acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici