Costul de împrumut al Spaniei scade după alegerile regionale din Catalonia

Costul de împrumut al Spaniei a scăzut luni, încheind trei zile de creşteri, după ce partidele pro-independenţă din Catalonia au obţinut sub 50% din voturi în alegerile regionale, reducând probabilitatea unui conflict cu guvernul central, relatează Bloomberg.

797 afișări
Imaginea articolului Costul de împrumut al Spaniei scade după alegerile regionale din Catalonia

Costul de împrumut al Spaniei scade după alegerile regionale din Catalonia (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Obligaţiunile Spaniei pe termen de 10 ani au înregistrat luni performanţe mai bune decât cele ale Germaniei pentru prima oară în ultimele şase zile.

Astfel, randamentul obligaţiunilor spaniole de acest tip a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 1,94%, după un avans de 0,8 puncte în cele trei şedinţe precedente de tranzacţionare.

În cazul obligaiunilor germane cu scadenţa de 10 ani, randamentul a coborât cu 0,4 puncte procentuale, la 0,61%.

Rezultatul alegerilor face ca preşedintele catalan Artur Mas, care favorizează separarea de Spania, să aibă nevoie de un acord cu un partid anti-capitalist pentru a putea forma guvernul regional.

"Piaţa se concentrează pe faptul că votul pro-independenţă nu a depăşit 50%. Dar nu sunt convins că piaţa va rămâne atât de optimistă. Intenţiile din Catalonia se îndreaptă spre independenţă. Incertitudinile vor continua", a declarat Piet Lammens, director pentru cercetări la KBC Bank în Bruxelles.

Alianţa separatistă condusă de liderul catalan Artur Mas a obţinut 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan, după numărarea a 99% din voturi.

Lista lui Mas, "Junts pel si" (Împreună pentru da), a obţinut 62 de mandate dintre aceste mandate, iar "Candidatura d'Unitat Popular" (CUP, extremă stânga) zece.

Astfel, Alianţa a obţinut 47,8% din locurile Parlament, dar nu şi majoritatea voturilor exprimate. Pentru a obţine majoritatea absolută de 68 de mandate, lista lui Mas se poate alia cu "Candidatura d'Unitat Popular".

Politicieni din Uniunea Europeană au avertizat că o Catalonie independentă nu ar face parte nici din UE şi nici din zona euro.

Mas a vrut să organizeze un referendum pe tema independenţei regiunii în noiembrie, însă Curtea Constituţională spaniolă a declarat un asemenea vot ilegal, după ce Madridul a depus plângere în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici