Costul total al vaccinării a miliarde de oameni împotriva Covid-19 ar depăşi 20 de miliarde de dolari. Ursula von der Leyen: Un vaccin ar fi un bun global public al secolului

  • Costul imunizării oamenilor din jurul lumii împotriva coronavirusului ar putea fi peste 20 de miliarde de dolari, depăşind cu mult obiectivul iniţial al strângerii de fonduri, de 8 miliarde de dolari, potrivit OMS.
  • Costul reprezintă în jur de 3 dolari pentru fiecare locuitor al Planetei.
  • Comisia Europeană va fi gazda unei videoconferinţe internaţionale cu privire la organizarea strângerii de fonduri pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului.
2825 afișări
Imaginea articolului Costul total al vaccinării a miliarde de oameni împotriva Covid-19 ar depăşi 20 de miliarde de dolari. Ursula von der Leyen: Un vaccin ar fi un bun global public al secolului

Costul total al vaccinării a miliarde de oameni împotriva Covid-19 ar depăşi 20 de miliarde de dolari. Ursula von der Leyen: Un vaccin ar fi un bun global public

Experţii internaţionali din Sănătate susţin că vaccinarea populaţiei ar putea costa 25 de miliarde de dolari odată ce finanţarea necesară pentru a produce doze în număr mare şi a le distribui la nivel global este luată în considerare, potrivit Financial Times.

Această sumă scoate în evidenţă dificultăţile financiare, politice şi logistice ce vor urma, chiar dacă liderii G20 au estimat iniţial că suma pentru vaccinarea oamenilor s-ar ridica la aproape 8 miliarde de dolari.

„Îl numim un avans pentru un set mult mai mare de cereri care va veni”, a declarat Joe Cerell, şeful de politică globală a fundaţiei Bill & Melinda Gates.

Nu doar ţările care fac parte din G20 - deşi SUA, care au anunţat luna trecut că suspendă finanţarea către OMS, nu au anunţat public că vor participa- sunt aşteptate să garanteze prin gaj, dar şi alte state ale lumii.

Liderii europeni, care au susţinut iniţial că va fi nevoie de o plată de 8 miliarde de dolari, au menţionat totuşi că producerea şi livrarea medicamentelor împotriva Covid-19 la o scară globală ar avea nevoie de „resurse cu mult peste această ţintă”.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că dacă un vaccin va fi produs, acesta va fi pentru toată lumea, „va fi un bun global unic pentru binele publicului din secoulul 21”.

Companiile farma au solicitat deja un fel de asigurare prin plăţi anticipate pentru riscurile pe care şi le vor asuma în investirea unor sume mari pentru a extinde capacitatea de producţie, pentru a răspunde cererii de vaccin.

Finanţarea oferită de guvernele donatoare va fi rambursată din bugetele viitoare de ajutor.

Organizaţiile de ajutor şi-au exprimat însă îngrijorarea că resursele ar putea fi concentrate prea mult pe vaccinuri, în detrimentul altor modalităţi esenţiale de a combate Covid-19, inclusiv teste diagnostice şi terapeutice.

Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici