Costurile pentru convorbirile în afara reţelei ar putea scădea. ANCOM va reduce tarifele de interconectare la telefonia mobilă şi fixă cu 30%

ANCOM a anunţat marţi că va reduce în acest an, la 1 martie şi 1 septembrie, tarifele de interconectare pentru reţelele de telefonie mobilă şi fixă cu peste 30%, decizie care ar putea avea ca efect scăderea costurilor plătite de clienţi pentru convorbirile în afara reţelelor.

618 afișări
Imaginea articolului Costurile pentru convorbirile în afara reţelei ar putea scădea. ANCOM va reduce tarifele de interconectare la telefonia mobilă şi fixă cu 30%

Costurile pentru convorbirile în afara reţelei ar putea scădea. ANCOM va reduce tarifele de interconectare la telefonia mobilă şi fixă cu 30% (Imagine: Shutterstock)

Iniţial, autoritatea de reglementare în telecom a anunţat, la începutul lunii noiembrie 2011, că reducerea tarifelor de interconectare va avea loc de la 1 ianuarie, dacă nu sunt comentarii şi observaţii, în termen de o lună de la data notificării, de la Comisia Europeană, organismul autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice (BEREC) şi celelalte autorităţi de reglementare din domeniul telecom.

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt plătite între operatori pentru convorbiri în afara reţelei.

Ultima reducere a tarifelor de interconectare pe segmentul telefoniei mobile a avut loc la 1 ianuarie 2009 pentru operatorii Vodafone România şi Orange România, iar pentru Cosmote România, RDS&RCS şi Telemobil la 1 iulie 2010.

În urma finalizării consultării europene, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a finalizat şi comunicat tuturor furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă din România noile tarife maxime pe care aceştia le pot percepe pentru terminarea apelurilor telefonice în propriile reţele. Tarifele maxime vor scădea pe parcursul acestui an cu peste 30%, în două etape.

Astfel, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil şi Vodafone vor practica, începând cu 1 martie, un tarif maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor în reţele de telefonie mobilă de 0,0405 euro/minut.

A doua etapă de reducere a tarifelor de terminare a apelurilor în reţelele de telefonie mobilă va avea loc la 1 septembrie, dată de la care se va practica un tarif maxim de 0,0307 euro/minut.

Pe segmentul telefoniei fixe, tarifele de interconectare pentru reţelele de telefonie fixă care vor fi practicate de cei 51 de operatori vor scădea cu 15% la 1 martie, de la 0,97 eurocenţi/minut la 0,82 eurocenţi/minut, şi cu 18% la 1 iulie, la 0,67 eurocenţi/minut, rezultând o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor în reţelele de telefonie fixă.

Tarifele de interconectare practicate de furnizorii de telefonie fixă nu mai sunt diferenţiate în funcţie de intervale orare.

Ultima reducere a tarifelor de interconectare pe segmentul telefoniei fixe a avut loc la 1 iulie 2009.

Tarifele au fost stabilite de ANCOM pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene, determinate pe baza unor modele incrementale pe termen lung (LRIC) de calculaţie a costurilor evitate asociate furnizării serviciilor de terminare.

ANCOM va impune noi reduceri ale tarifelor de interconectare ca urmare a dezvoltării unor modele similare pentru modelarea costurilor operatorilor din România, proces care se va încheia, cel mai probabil, la sfârşitul acestui an.

Piaţa telecom totaliza, după prima jumătate a anului 2011, aproximativ 1,7 miliarde de euro (7,3 miliarde de lei).

Sumele din servicii de terminare a apelurilor de voce de către operatorii de telefonie mobilă au atins 200 milioane de euro (850 milioane de lei), reprezentând 11,7% din valoarea pieţei telecom.

La telefonia fixă, încasările şi cheltuielile din aceste servicii au fost 50 milioane de euro (200 milioane de lei), reprezentând 2,7% din valoarea pieţei de comunicaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici