COVID-ul şi războiul pun în pericol cafeaua. Preţul cafelei este la maximul ultimilor 10 ani, iar analiştii spun că mai are de urcat

Preţul cafelei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa de creştere să continue până în 2023, relatează CNBC.

589 afișări
Imaginea articolului COVID-ul şi războiul pun în pericol cafeaua. Preţul cafelei este la maximul ultimilor 10 ani, iar analiştii spun că mai are de urcat

COVID-ul şi războiul pun în pericol cafeaua. Preţul cafelei este la maximul ultimilor 10 ani, iar analiştii spun că mai are de urcat

Contractele de cafea cu livrare în decembrie au încheiat şedinţa de tranzacţionare de luni la 2,34 dolari pe livră. Joi, contractele futures pe cafea de la Intercontinental Exchange din New York au ajuns la 2,46 dolari, marcând cel mai ridicat preţ din 2011, când a depăşit 3 dolari pe livră.

Între timp, preţul de referinţă al Asociaţiei Internaţionale a Cafelei a fost vineri de 2,07 dolari pe livră, în creştere cu 85% faţă de anul trecut.

Ole Hansen, şeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank, a declarat pentru CNBC că, în ultimele 12 luni, "o furtună perfectă de evenimente a conspirat pentru a da un impuls iubitelor noastre boabe".

Hansen a adăugat că aceste fenomene meteorologice nefavorabile vor afecta producţia mai târziu în acest an, precum şi în 2022 şi, potenţial, chiar şi în 2023.

Pe lângă vremea nefavorabilă, constrângerile legate de aprovizionarea la nivel mondial au avut un impact substanţial asupra pieţei cafelei, deoarece producătorii şi companiile care prelucrează cafeaua se află adesea în ţări diferite. Incertitudinea de pe piaţă provine, de asemenea, din ţări exportatoare precum Etiopia, care se află în pragul unui război civil, şi Vietnam, care înregistrează o creştere a cazurilor de Covid-19 care ar putea afecta producţia.

"Cred că, în ansamblu, avem o piaţă care, pentru prima dată în ultimii ani, începe să arate o oarecare înăsprire", a adăugat Hansen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici