Creditarea din zona euro, către companii şi populaţie, a crescut prima oară în trei ani

Creditarea acordată de băncile din zona euro companiilor şi populaţiei a crescut pentru prima oară în ultimii trei ani, semn că măsurile de stimulare ale Băncii Centrale Europene (BCE) încep să aibă efecte în economie, relatează Bloomberg.

73 afișări
Imaginea articolului Creditarea din zona euro, către companii şi populaţie, a crescut prima oară în trei ani

Creditarea din zona euro, către companii şi populaţie, a crescut prima oară în trei ani

Creditele bancare au crescut cu 0,1% în luna martie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat miercuri BCE.

Împrumuturile din zona euro au înregistrat scăderi anuale începând din luna mai 2012.

Faţă de luna februarie 2015, creditarea a înregistrat în martie o creştere de 0,2%.

BCE s-a folosit de o serie de instrumente neconvenţionale pentru a încuraja acordarea de împrumuturi care să alimenteze redresarea economică fragilă din regiune.

"Este o politică agresivă, BCE în sfârşit readuce zona euro cel puţin la un trend de creştere. Banii şi creditele indică o îmbunătăţire a ciclului de afaceri", a declarat Holger Schmieding, economist şef la Berenberg Bank în Londra.

În urma informaţiei, euro este în creştere cu 0,2%, la 1,1003 dolari pe unitate.

Preşedintele BCE Mario Draghi a declarat după şedinţa de politică monetară din 15 aprilie că tendinţa de evitare a riscurilor, la nivelul băncilor, s-a atenuat.

BCE a început să cumpere din octombrie anul trecut obligaţiuni acoperite şi din noiembrie obligaţiuni garantate prin active. În martie, BCE a extins programul pentru a include şi obligaţiuni guvernamentale.

Banca centrală intenţionează să cumpere lunar obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro pe lună, valoarea totală a programului până în septembrie 2016 fiind de 1.100 de miliarde de euro.

BCE anticipează că economia zonei euro va înregistra în acest an o creştere de 1,5%, avansul urmând să accelereze la 2,1% în 2017, ritm nemaintâlnit în regiune din 2007.

Draghi a avertizat că guvernele trebuie să se folosească de oportunitate pentru a aplica reforme care să asigure transformarea redresării ciclice într-una structurală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici