Creditele în lei şi în euro sunt mai scumpe decât în 2010, în pofida presiunii BNR asupra băncilor

BNR a reuşit să imprime prin relaxarea politicii monetare o ieftinire a creditelor în decembrie faţă de lunile anterioare, dar dobânzile sunt încă peste nivelul de la sfârşitul lui 2010, ceea ce arată că mişcarea băncii centrale se transmite greu în piaţă.

210 afișări
Imaginea articolului Creditele în lei şi în euro sunt mai scumpe decât în 2010, în pofida presiunii BNR asupra băncilor

Creditele în lei şi în euro sunt mai scumpe decât în 2010, în pofida presiunii BNR asupra băncilor (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax foto)

Dobânda medie la creditele în lei pentru populaţie ajungea la 12,7% pe an la sfârşitul lunii decembrie, fiind cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul din luna anterioară, arată datele BNR.

Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă din 2010 clienţii trebuie să plătească o dobândă mai mare cu un punct procentual.

Imaginea reflectată de statistici este confirmată şi de cititorii care au participat la un sondaj realizat de ZF, aproape 55% dintre respondenţi afirmând că rata la credit le-a crescut cu peste 10% în ultimii trei ani. Peste 36% dintre cei 1.377 de respondenţi spun că, de fapt, rata le-a crescut cu mai mult de 20% în perioada de criză. Ieftinirea surprinzătoare a creditelor în luna decembrie se datorează exclusiv scăderii dobânzilor pe piaţa interbancară, care s-au redus constant în ultimele luni pe fondul lichidităţii abundente din piaţă.

Bancherii renunţă cu greu la marjele de câştig aplicate peste indicatorii pieţei monetare (Robor sau Euribor), mai ales că plătesc mai mult pentru a atrage resurse de la clienţi.

Citeşte mai multe despre scumpirea creditelor faţă de 2010 pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici