Creditorii privaţi sunt îngrijoraţi că după Grecia şi Portugalia va negocia reducerea datoriilor

Creditorii privaţi ai Portugaliei sunt îngrijoraţi că un acord al Greciei pentru reducerea datoriilor va creşte probabilitatea ca şi ei să fie nevoiţi să accepte pierderi legate de deţinerile de obligaţiuni portugheze

146 afișări
Imaginea articolului Creditorii privaţi sunt îngrijoraţi că după Grecia şi Portugalia va negocia reducerea datoriilor

Creditorii privaţi sunt îngrijoraţi că după Grecia şi Portugalia va negocia reducerea datoriilor (Imagine: Shutterstock)

Liderii europeni au declarat că acordul Greciei cu creditorii privaţi, pentru reducerea cu 50% a datoriilor printr-un schimb de obligaţiuni, va fi unic şi nu va fi aplicat altor state care au probleme financiare, relatează Bloomberg.

Deţinătorii de obligaţiuni portugheze sunt sceptici, iar randamentul titlurilor pe termen de 10 ani a urcat luni la un nou record de la înfiinţarea euro, de 15,78%.

"Datoriile Portugaliei şi lipsa creşterii economice sunt similare cu situaţia Greciei. Preţul obligaţiunilor scade pentru că este evident pentru toată lumea că dacă datoriile Greciei vor fi reduse, acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în cazul Portugaliei", a declarat Yannick Naud, care administrează active de 150 de milioane de dolari la compania Glendevon King Asset Management.

Obligaţiunile portugheze au avut cea mai proastă evoluţie comparativ cu titlurile celor nouă state din Uniunea Europeană retrogradate de Standard&Poor's pe 13 ianuarie, când ratingul Portugaliei a fost redus la nivelul "junk", nerecomandat pentru investiţii.

"Este probabil să aibă loc o anumită implicare a creditorilor privaţi, acesta este unul dintre principalele riscuri", a declarat Jim Cielinski, şeful departamentului de operaţiuni cu venituri fixe al companiei Threadneedle Asset Management.

FMI anticipează că PIB-ul Portugaliei se va contracta cu 3% în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici