Creditorii Ucrainei propun prelungirea maturităţilor obligaţiunilor şi reducerea dobânzilor

Creditorii Ucrainei, inclusiv fondul Franklin Templeton, au propus un plan de restructurare a datoriilor ţării care include prelungirea termenelor de rambursare cu până la 10 ani şi reducerea dobânzilor cu circa 500 de milioane de dolari, potrivit unei persoane aproapiate situaţiei.

84 afișări
Imaginea articolului Creditorii Ucrainei propun prelungirea maturităţilor obligaţiunilor şi reducerea dobânzilor

Creditorii Ucrainei propun prelungirea maturităţilor obligaţiunilor şi reducerea dobânzilor (Imagine: Shutterstock)

Oferta, făcută pe 9 mai de un grup care deţine obligaţiuni ale Ucrainei în valoare de aproximativ 8,9 miliarde de dolari, implică amortizarea obligaţiunilor pe o perioadă de şapte ani, începând din 2019, potrivit unei persoane aproapiate discuţiilor, relatează Bloomberg.

Grupul de creditori susţine că planul respectă toate obiectivele programului Ucrainei cu FMI, de 17,5 miliarde de dolari, a spus sursa.

Ministrul ucrainean de Finanţe Natalie Jaresko a declarat săptămâna trecută că este necesar ca creditorii să accepte pierderi de circa 20 de miliarde de dolari de pe urma obligaţiunilor deţinute. Creditorii consideră însă că insistenţa pentru restructurarea datoriilor prin "haircut" (reducerea valorii acestora) este arbitrară şi motivată politic, potrivit sursei.

Diferenţele de opinie dintre cele două părţi scot în evidenţă dificultăţile Ucrainei de a arăta FMI că a realizat suficiente progrese în negocierile de restructurare a datoriilor, până la jumătatea lunii iunie, pentru a putea primi următoarea tranşă de ajutor.

De asemenea, creşte probabilitatea ca cele două părţi să aibă probleme să ajungă la un compromis înainte de scandenţa din 23 septembrie a unor obligaţiuni în valoare de 500 de milioane de dolari, cu o dobândă de 6,875%.

Alte obligaţiuni aflate în discuţie, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, ajung la maturitate în iulie 2017 şi sunt tranzacţionate în prezent la un nivel de 46,66 cenţi pentru un dolar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici