Creşterea comerţului la nivel mondial va încetini şi în 2012, din cauza problemelor din Europa

Creşterea comerţului la nivel global va continua să încetinească în acest an, la 3,7%, de la 5% anul trecut, ca urmare a impactului crizei datoriilor din Europa asupra economiei mondiale, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

90 afișări
Imaginea articolului Creşterea comerţului la nivel mondial va încetini şi în 2012, din cauza problemelor din Europa

Creşterea comerţului la nivel mondial va încetini şi în 2012, din cauza problemelor din Europa (Imagine: Shutterstock)

Pentru 2013, OMC anticipează o revenire a comerţului, cu un avans de 5,6%.

"Au trecut peste trei ani de la prăbuşirea din 2008-2009, dar economia mondială şi comerţul rămân fragile. Încetinirea aşteptată în acest an arată că riscurile rămân ridicate", a declarat directorul general al OMC, Pascal Lamy.

Economiştii OMC consideră că stuaţia rămâne "fragilă şi nesigură, cu un risc ridicat de deteriorare".

Ritmul de creştere al comerţului s-a redus anul trecut din cauza mai multor şocuri: criza datoriilor suverane, cutremurul din Japonia şi inundaţiile din Thailanda, notează OMC.

În plus, schimbările politice din mai multe state arabe, în urma unor revolte populare, au avut un impact economic negativ.

În 2010, comerţul la nivel global a înregistrat o revenire puternică, de 13,8%, după scăderile din anii crizei financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici