Creşterea economică a Indiei va încetini în 2023, anunţă Goldman Sachs

Goldman Sachs se aşteaptă să încetinească la 5,9% creşterea economică a Indiei anul viitor, de la o creştere estimată de 6,9% în 2022, pe măsură ce impulsul dat de redeschiderea post-COVID se estompează, iar situaţia monetară cântăreşte asupra cererii interne, potrivit Reuters.

164 afișări
Imaginea articolului Creşterea economică a Indiei va încetini în 2023, anunţă Goldman Sachs

Creşterea economică a Indiei va încetini în 2023, anunţă Goldman Sachs

„Ne aşteptăm ca în 2023 creşterea să fie o poveste cu două jumătăţi, cu o încetinire în prima jumătate (din cauza diminuării efectelor redeschiderii)”, a declarat Santanu Sengupta, economist pentru India la Goldman Sachs, într-o notă de duminică.

Creşterea Indiei în cele şapte luni din martie 2022, pe care Goldman Sachs le consideră perioada de după redeschiderea COVID, a fost mai rapidă decât cea a majorităţii celorlalte pieţe emergente în primele şapte luni de la redeschiderea acestora, a precizat banca americană de investiţii.

„În a doua jumătate, ne aşteptăm ca creşterea să se reaccelereze pe măsură ce creşterea globală se redresează, atracţia netă a exporturilor scade, iar ciclul de investiţii se redresează”, a spus Sengupta.

Reserve Bank of India (RBI), săptămâna trecută, a fixat rata de creştere internă la 7% pentru 2022-23.

Sengupta se aşteaptă ca guvernul să continue să se concentreze pe cheltuielile de capital şi vede semne că redresarea incipientă a investiţiilor continuă, iar condiţiile favorabile vor ajuta economia să se relanseze în a doua jumătate a anului.

Goldman Sachs se aşteaptă ca inflaţia globală să scadă până la 6,1% în 2023, de la 6,8% în 2022, afirmând că intervenţia guvernului este probabil să limiteze preţurile la alimente şi că inflaţia bunurilor de bază a atins probabil un nivel maxim.

„Dar riscurile de creştere a inflaţiei serviciilor sunt susceptibile să menţină inflaţia de bază lipită în jurul valorii de 6% în ritm anual”, a adăugat Sengupta.

Goldman se aşteaptă ca RBI să majoreze rata repo cu 50 de puncte de bază (bps) în decembrie 2022 şi cu 35 bps în februarie, ducând rata repo la 6,75%. Prognoza este mai dură decât consensul pieţei de 6,50%.

În ceea ce priveşte poziţia externă a Indiei, Sengupta consideră că ce este mai rău a trecut, dolarul fiind probabil aproape de vârf. El se aşteaptă ca deficitul de cont curent să rămână mare din cauza exporturilor slabe, dar a spus că capitalul de creştere ar putea continua să urmărească India.

Sengupta plasează USD/INR la 84, 83 şi 82 pe orizonturi de 3, 6 şi, respectiv, 12 luni, faţă de 81,88 în prezent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici