Creşterile de dobândă ar putea adăuga 8.600 de miliarde de dolari la costurile de împrumut la nivel global

Creşterile de rate ale băncilor centrale ar putea aduce împrumutaţilor la nivel mondial costuri suplimentare de 8.600 de miliarde de dolari pentru serviciul datoriei în anii următori, a estimat vineri S&P Global, avertizând asupra unei încetiniri a activităţii economice ca urmare a situaţiei.

164 afișări
Imaginea articolului Creşterile de dobândă ar putea adăuga 8.600 de miliarde de dolari la costurile de împrumut la nivel global

Marile bănci centrale au livrat un număr record de 2.700 de puncte de bază de majorări ale ratelor în 2022 pentru a eradica inflaţia ridicată.

"Cheltuielile mai mari cu dobânzile pun deja presiune asupra guvernelor şi corporaţiilor mai puţin solvabile, precum şi asupra gospodăriilor cu venituri mai mici", a declarat într-un raport S&P Global, companie de informaţii financiare care include un serviciu de rating al datoriilor.

Randamentele cerute au crescut odată cu costurile datoriilor, a adăugat S&P Global, într-o tendinţă care va "diminua volumele viitoarelor activităţi comerciale".

"Creşterea ratelor dobânzilor şi încetinirea economiilor îngreunează povara datoriilor", a adăugat S&P Global în raportul lansat înaintea Forumului Economic Mondial de săptămâna viitoare de la Davos, Elveţia.

"Pentru a atenua riscul unei crize financiare, ar putea fi necesare compromisuri între cheltuieli şi economii".

S&P Global şi-a bazat estimarea unei facturi suplimentare de 8.600 de miliarde de dolari la dobânzi prin aplicarea unei creşteri de trei puncte procentuale a ratei la o datorie globală în valoare de 300.000 de miliarde de dolari.

De asemenea, raportul a estimat că, într-un scenariu mai pesimist, raportul datorie/PIB la nivel mondial - un indicator al riscului de îndatorare în sistemul financiar - ar putea creşte în cel mai rău caz la 391% până în 2030, de la 349% în iunie 2022.

S&P Global se alătură corului de avertismente din partea factorilor de decizie politică şi a instituţiilor multilaterale cu privire la impactul costurilor mai mari ale serviciului datoriei asupra economiilor şi companiilor fragile, precum şi asupra gospodăriilor aflate în dificultate.

Luna trecută, preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat în cadrul unei conferinţe Reuters că cele mai sărace ţări din lume datorează în prezent 62 de miliarde de dolari în costurile anuale ale serviciului datoriei către creditorii oficiali, o creştere de 35% în ultimul an, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la o tendinţă dezordonată de neplată.

În septembrie, Grupul celor 20 de ţări vulnerabile (V20), un grup de 55 de economii expuse la consecinţele schimbărilor climatice, a prognozat că factura dobânzilor la datorie va creşte până la un punct în care vor avea dificultăţi în a-şi proteja populaţia de dezastrele naturale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici