Cristian Popa, BNR: Nu cred că ratele-cheie vor scădea prea curând

Cristian Popa, membru în consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), este de părere că retele dobânzii de politică monetară nu vor scădea curând, dar dobânzile din piaţă, cum este ROBOR, deja scad ca urmare a normalizării lichidităţii din piaţă.

997 afișări
Imaginea articolului Cristian Popa, BNR: Nu cred că ratele-cheie vor scădea prea curând

Cristian Popa, BNR: Nu cred că ratele-cheie vor scădea prea curând

„În trimestrul trei al acestui an ar trebui să vedem inflaţia la o cifră în România. Nu cred că ratele-cheie vor scădea prea curând. Când vorbim de dobânzile de piaţă, acolo se observă normalizarea lichidităţii, care este factorul principal din spatele evoluţiei ROBOR, care scade“, a spus Cristian Popa.

BNR a menţinut la şedinţa de politică monetară din februarie dobânda-cheie la 7%.

Declaraţiile sale au fost făcute la conferinţa Deloitte CFO Summit, aflată la ediţia a patra în 2023. Cristian Popa a fost invitatul special al evenimentului organizat în parteneriat cu ZF.

El a vorbit despre evoluţia recentă a inflaţiei, despre creşterea economică şi evoluţia dobânzilor şi a cursului de schimb.

„Situaţia este că atunci când cursul se apreciază, este considerat ca evoluţie pozitivă. Însă, când ai deficit de cont curent atât de mare, bineînţeles că această apreciere nu este neapărat de lăudat. Poate fi o preocupare, aş spune că trebuie atenţie. Cum prea multă depreciere strică, s-ar putea şi ca prea multă apreciere să strice“, a mai spus Cristian Popa.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei României, banca centrală nu vede o recesiune, a mai spus el, ci mai degrabă o încetinire destul de puternică a creşterii, un scenariu de tipul „soft landing“ - aterizare uşoară.

„Nu vedem recesiune. Vedem mai degrabă un scenariu de reducere accelerată a ritmului de creştere. Vedem de asemenea că piaţa muncii este tensionată.“

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici