Criza a declanşat o adevărată "baie de sânge" în rândul angajaţilor băncilor europene

Băncile europene concediază angajaţi într-o manieră care aminteşte de perioada care a urmat falimentului Lehman Brothers, determinând un analist să remarce "o baie de sânge" în rândul bancherilor din regiune, din cauza crizei datoriilor de stat, potrivit unei analize Bloomberg.

3848 afișări
Imaginea articolului Criza a declanşat o adevărată "baie de sânge" în rândul angajaţilor băncilor europene

Criza a declanşat o adevărată "baie de sânge" în rândul angajaţilor băncilor europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Marile bănci europene au anunţat 40.000 de concedieri în ultima lună, reducând în acest an personalul într-un ritm de şase ori mai abrupt decât rivalii din Statele Unite din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din Europa, care afectează sever veniturile din tranzacţii financiare.

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat marţi că va elimina 3.500 de locuri de muncă, majoritatea de la banca de investiţii a grupului.

Grupul britanic HSBC a anunţat pe 1 august 30.000 de concedieri. Barclays dă afară 3.000 de angajaţi, iar Royal Bank of Scotland eliberează 2.000 de posturi.

Credit Suisse a anunţat pe 28 iulie 2.000 de concedieri.

Băncile europene concediază în acest an angajaţi într-un ritm de şase ori mai rapid decât cele americane, potrivit datelor Bloomberg, din cauza temerilor privind extinderea crizei datoriilor de stat către Italia, Spania şi Franţa, care generează turbulenţe puternice pe pieţele financiare şi taie din veniturile diviziilor de trading ale grupurilor financiare, din afacerile pe subscrieri la emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni şi pe segmentul de fuziuni şi achiziţii.

În plus, criza financiară mondială care a izbucnit în 2008 a determinat autorităţile să ceară băncilor să constituie rezerve de capital mai substanţiale, de o calitate mai ridicată, pentru ca în cazul unor şocuri viitoare să nu aibă nevoie să fie salvate din bani publici.

"Este o baie de sânge, şi mă aştept să se înrăutăţească. Nu văd perspective de reangajare prea bune pentru cei care îşi pierd locuriel de muncă. Indiferent cât eşti de bun, nimeni nu vrea să vorbească despre angajări. Viaţa va fi foarte dificilă timp de doi, trei ani", comentează preşedintele firmei de recrutare de directori executivi Sammons Associates Londra, Jonathan Evans.

Indicele Bloomberg al celor mai mari 46 de bănci europene listate la bursă a scăzut cu 31% în acest an. Acţiunile RBS s-au prăbuşit cu 49%, Barclays a căzut cu 44%, iar grupul francez Societe Generale a pierdut 48%.

Credit Suisse şi UBS au raportat scăderea cu 71% a veniturilor băncilor de investiţii în trimestrul al doilea. Divizia de trading a RBS a înregistrat un declin de 32%, iar Barclays Capital a avut un profit înainte de taxe cu 27% mai mic.

Astfel, băncile europene au ajuns să concedieze în cel mai agresiv ritm de la falimentul Lehman Brothers din 2008, eliminând circa 67.000 de locuri de muncă de la începutul anului, potrivit datelor Bloomberg. Băncile britanice acoperă 50.000 din această cifră.

În aceeaşi perioadă, băncile din SUA au anunţat numai 10.500 de concedieri.

Citeşte şi: Imagini horror de la un festival organizat de Consiliul Judeţean Argeş. "Sunt de acord că arată sinistru, dar omul e dispus la cruzime"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici