CRIZA dă fiori nordului Europei. Companii mari îşi reduc estimările financiare

Criza datoriilor începe să dea fiori nordului Europei, în condiţiile în care companii mari, de la Schneider la Daimler, îşi reduc estimările pentru acest an, Sandvik va micşora producţia, iar Pernod-Ricard, BASF şi ABB au avertizat că încetinirea activităţilor va continua.

811 afișări
Imaginea articolului CRIZA dă fiori nordului Europei. Companii mari îşi reduc estimările financiare

Criza dă fiori nordului Europei; companii mari îşi reduc estimările financiare (Imagine: Shutterstock)

"Situaţia economică actuală este marcată de o lipsă de siguranţă şi de o volatilitate în creştere. Daimler nu poate menţine ţinte nerealiste. Trebuie să acceptăm acest fapt", a declarat joi, într-o conferinţă, directorul financiar al grupului german, Bodo Uebber, transmite Bloomberg.

Aproape jumătate din companiile componente ale indicelui Stoxx Europe 600 au raportat profit net trimestrial sub estimări, din cauza reducerii cheltuielilor de către populaţie şi guverne.

Efectele crizei datoriilor declanşate în Grecia în 2009 s-au extins în Germania, cea mai mare economie europeană, unde încrederea oamenilor de afaceri a scăzut în această lună la cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi jumătate, din cauza cererii mai mici pentru exporturile ţării.

"Problemele din sudul Europei se extind în centrul continentului. Datele referitoare la profituri arată o tendinţă descendentă. Vom vedea o creştere lentă la nivelul Europei", a declarat Markus Steinbeis, manager de fonduri la compania Huber, Reuss & Kollegen Vermoegensverwaltung în Munchen.

Bundesbank a estimat recent că economia germană s-ar putea contracta în trimestrul patru, din cauza cererii externe insuficiente.

Condiţiile macroeconomice dificile determină companiile să aplice propriile măsuri de austeritate.

Producătorul de echipamente electrice Schneider va intensifica măsurile de restructurare, iar Daimler s-a angajat să micşoreze costurile cu 2 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2014.

Volkswagen a avertizat miercuri că presiunile asupra preţurilor s-au intensificat în Europa, iar "condiţiile dificile vor continua", potrivit directorului financiar Hans Dieter Poetsch.

Problemele nu se limitează doar la Europa. În Statele Unite, companiile nord-americane au anunţat, după 1 septembrie, planuri de eliminare a 62.600 de locuri de muncă pe plan local şi în străinătate, cele mai ample astfel de măsuri de la începutul lui 2010.

Problemele economice afectează şi producătorii de bunuri de consum.

Pernod-Ricard, cel mai mare producător francez de băuturi alcoolice distilate, anticipează o încetinire a creşterii anuale a vânzărilor, faţă de 2011, după scăderea livrărilor europene în trimestrul al treilea.

Heineken, al treilea mare producător de bere la nivel mondial, înregistrat o scădere a volumului de bere în Europa, din cauza reticenţei pentru consum din Marea Britanie, Olanda şi Spania.

Danone, lider mondial pe piaţa iaurturilor, a anunţat săptămâna trecută că operaţiunile din Germania au fost "sub presiune", iar pieţele din Franţa şi Marea Britanie au stagnat, în trimestrul al treilea.

Între companiile care au contrazis tendinţa negativă a pieţei sunt Unilever, care a raportat o creştere peste aşteptări a veniturilor, susţinută de cererea de pe pieţe precum Brazilia, şi Reckitt Benckiser Group, datorită creşterii vânzărilor de produse pentru îngrijirea sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici