Criza datoriilor din Europa nu reflectă slăbiciunile monedei unice

Criza datoriilor din Europa a apărut din cauza gestionării greşite a finanţelor publice şi nu reflectă slăbiciunile din sistemul monedei unice, a declarat premierul francez, Francois Fillon.

24 afișări
Imaginea articolului Criza datoriilor din Europa nu reflectă slăbiciunile monedei unice

Criza datoriilor din Europa nu reflectă slăbiciunile monedei unice (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Grecia a pus în pericol credibilitatea bugetelor, însă situaţia finanţelor publice din statele Uniunii Europene nu este mai rea decât cea din SUA sau Japonia. Criza din Grecia a trezit temeri legate de viitorul euro. Această criză nu a fost cauzată de slăbiciunile sistemului monedei comune, ci este legată de managementul defectuos al finanţelor publice", a spus Fillon.

El apreciază, totodată, că atacurile speculative asupra activelor elene nu au succes, iar problema datoriilor din Grecia are nevoie de timp pentru a se rezolva.

Premierul francez, aflat într-o vizită la Tokyo, a făcut apel la investitorii niponi să nu ocolească euro.

Euro s-a apreciat joi pe bursa din New York cu 1,4% în faţa dolarului, marcând cea mai bună performanţă din ultimele două săptămâni. Moneda unică europeană a început să câştige teren după ce guvernele din Grecia, Spania şi Portugalia au reuşit să vândă fără probleme obligaţiuni, ceea ce a redus îngrijorările legate de problema datoriilor suverane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici